A fogamzásgátlók mi módon hatnak az agyra?

Dupla esély a stroke-ra, ha fogamzásgátlót szedsz

A fogamzásgátlók majd' kétszeresére növelik a stroke kockázatát a nőkben - mutatta ki egy nemrég elkészített tanulmány.

2009.11.03 17:41medipress.hu

A Loyola Egyetem Egészségügyi Karának három kutatója által jegyzett tanulmány eredményei szerint a fogamzásgátlót szedő, dohányzó, magas vérnyomással, vagy migrénnel küszködő nők esélyei a stroke bekövetkeztére sokkal nagyobb, mint az átlag. Átlagos esetben 100 ezer szülőképes korban lévő hölgyből 4,4 kap stroke-ot, míg a fogamzásgátlót szedőknél ez az arány 1,9-szer magasabb, azaz 100 ezerből 8,5.

A tanulmány első szerzője, Dr. Jose Biller szerint az orvosoknak a tabletták felírásakor mindenképpen mérlegelniük kellene az ilyen jellegű mellékhatásokat is. „Azoknak a nőknek, akiknek egyéb rizikófaktorokkal is szembe kell nézniük, az orvosoknak inkább más fogamzásgátló módszereket kellene javasolniuk. Mindazonáltal azoknál a hölgyeknél, akiknél egyéb kockázati tényezők nem állnak fenn, a fogamzásgátlók előnyei jelentősebbek, mint a hátrányai.” – tette hozzá a szakértő.

A szerzők szerint teljesen még nem tisztázott, hogy a fogamzásgátlók mi módon hatnak az agyra, de két lehetséges magyarázat lehet a vérnyomás megemelése, illetve az érrögképződés esélyének megnövekedése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.