Beszélni kell a stroke megelőzésről

Az idősek nem ismerik fel a stroke jeleit

Az idősebbek kevésbé veszik észre a stroke figyelmeztető jeleit, hatásait, ez még nagyobb kockázatot jelent a betegek számára - mutatták ki ír kutatók.

2009.08.19 07:43MTI

Az általuk vizsgált 2033 idősebb férfi és nő közül kevesebb mint a fele volt tisztában azzal, hogy a szédülés, a zsibbadás, a gyengeség és a fejfájás mind az agyi érkatasztrófa figyelmeztető előjelei. Csak 54 százalékuk nevezte meg a hibás, nehézkes beszédet a stroke egyik előjelének - írta Anne Hickey, az írországi Royal College of Surgeons munkatársa a kollégáival készített tanulmányban, amelyet a BMC Geriatrics nevű online szaklapban tettek közzé.

Amikor arra kérték, őket, hogy sorolják fel a stroke ismertető jeleit, a megkérdezett nők és férfiak mintegy háromnegyede nevezte meg például a magas vérnyomást. Kevesebb mint 40 százalékuk tudta, hogy a magas koleszterinszint és a dohányzás is növeli a stroke kialakulásának esélyét. Nagyjából 10 százalékuk volt tisztában azzal, hogy a cukorbetegség és az alkoholfogyasztás is közrejátszhat a megjelenésében. Ezek az eredmények rávilágítanak a lényeges hiányokra az idősebbek tudásában a stroke korai jeleivel és kockázatával kapcsolatban - írták a szakemberek.

"Ugyanúgy a kevésbé idősek sem fedezik fel időben a korai tüneteket sem magukon sem másokon" - tették hozzá. Így időt vesztenek a gyors segítséghez való jutáshoz. A kutatásban 74 éves emberek vettek részt, 57 százalékuk nő. A nők és férfiak 25 százalékának volt valamilyen szívbetegsége, és 6 százalék szenvedett már korábban agyi érkatasztrófát. Másik 36 és 17 százalékuk leszokott a dohányzásról, vagy jelenleg is dohányos, és ez a csoport állította azt a soha nem dohányzókkal szemben, hogy a dohányzás is a stroke egyik kiváltó oka.

Más kutatásokhoz hasonlóan, ez a tanulmány is kimutatta általánosan, hogy az idősebbek mennyire kevéssé értik meg a stroke-hoz vezető, vagy az azt jelző kockázati tényezőket - jegyezték meg Hickey-ék. Mivel a hatásos stroke kezelés érdekében gyors diagnosztizálás és orvosi beavatkozás szükséges, Hickey csapata azt javasolja, hogy legyen olyan alapos, széles látókörű közoktatás, melyben nagy figyelmet kap a stroke megelőzése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.