Robothalak a rajért

A robothalak segíthetnek megelőzni a baleseteket

A rajban úszó halak viselkedését utánzó robotokat fejlesztett ki a Nissan.

2009.10.05 20:08ictpress

A Nissan japán autógyártó Eporo nevű robotjai a rajban úszó halak viselkedését utánozzák. Az apró, háromkerekű robotok hosszabb távolságot is képesek megtenni egy csoportban anélkül, hogy egymásnak vagy valamilyen tárgynak ütköznének. A robotok lézerek segítségével mérik meg a távolságukat a különböző tárgyaktól, a mérési adatokat pedig folyamatosan megosszák egymás között.

A Nissan a baleset megelőző rendszerekben szeretné felhasználni a kifejlesztett technológiát. A japán cég olyan számítógépek által vezérelt autókból álló flották létrehozását tervezi, melyek elkerülik a karambolokat és rendkívül gyorsan meg tudják változtatni az irányukat.

"Sokat lehet tanulni a rajban úszó halaktól. A halrajok tagjai rendkívül nagy szabadsággal rendelkeznek, mégis biztonságban vannak"- mondta el Toshiyuki Andou a robotokat fejlesztő kutatócsoport egyik tagja a BBC-nek. Az autógyártó holnap, a Ceatec nevű japán technológiai kiállításon és vásáron mutatja majd be a legújabb robotjait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.