Hi-tech kultúra

R2-D2 a dobok mögött? Ősi hangszereken játszik a robot-zenekar

Robotkarokkal szólaltatnak meg tradicionális indonéz hangszereket amerikai zenészek.

2009.08.01 18:00ictpress

Eric Singer és Taylor Kuffner létrehozták a világ első számítógéppel vezérelt gamelán nagyzenekarát. A gamelán zenekarok több mint nyolcszáz éve született, tradicionális indonéz zenét játszanak dobok, gongok, metallofonok és más hangszerek segítségével.

Az ősi dallamok megszólaltatására mikroprocesszorok, elektromágnesek és mechanikus karok segítségével a számítástechnika és a zene szeretete vette rá a két amerikai előadót.

"Már régóta robotok helyettesítik az embereket a futószalagok mellett, így készülnek az autók és a chipek is. Ennek ellenére, amikor valakinek elmondom, hogy mivel foglalkozok, általában nem érti meg elsőre. Azután jobb esetben azt gondolja, hogy egy olyan zenekart irányítok, ahol sok R2-D2 és C3-PO áll a dobok mögött.

Valójában a zenekarunk, a GamelaTron egy 117 kalapácsként működő mechanikus karból álló hálózat, amit egy laptopról lehet vezérelni"- nyilatkozta Eric Singer a Reuters-nek.

A tavaly alapított együttes más induló zenekarokhoz hasonlóan próbálja megismertetni a zenéjét a világgal és rajongókat gyűjteni. Már számos koncertet adtak, többek között New York-ban, Maryland-ben és Connecticut-ban, és bár a legtöbb helyen sikert arattak, az áttörés még várat magára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.