Figaro negyedik lett

Videó: Rajzol, táncol, zongorázik a magyar robot

Az élmezőnyben végzett egy nemzetközi robotversenyen egy magyar tervező Figaro nevű modellje. A hatkarú gép rajzol, táncol, zongorázik és bármilyen ábrát belenyír a fűbe.

2009.04.14 19:16ictpress

Néhány hónapja egy nemzetközi tervezői versenyt írt ki a Microchip nevű cég egy számítógép alkatrészének, a Pic 32-nek a kreatív felhasználására. A versenyen induló magyar villamosmérnök, Kiss Levente Figaro nevű robotja, bejutott a legjobbak közé és sokáig a második helyen állt az internetes szavazáson, de a cég amerikai zsűrije végül csak a negyedik legjobbnak minősítette a magyar tervet.

A hatkarú robotot először táncolni és zongorázni tanította meg a tervezője, később pedig arra is képessé tette, hogy bármilyen ábrát bele tudjon vágni a fűbe, amit egy Corel Draw nevű programmal rajzoltak. A robot elkészítésére fél évet és háromszázezer forintot áldozott a biatorbágyi villamosmérnök.

"Azt hiszem a zsűri elsősorban a hasznos, gyakorlatias elképzeléseket díjazta ezért nem sikerült jobb helyezést elérnem a versenyen. A negyedik helynek is örülök, hiszen sok indulót utasítottam magam mögé egy nemzetközi megmérettetésen. Anyagi és más jutalmakat viszont csak az első három helyezett kapott." - nyilatkozta Kiss Levente az ICT Press-nek.

A villamosmérnök a jövőben a háztartásában szeretné használni a modellt és azt tervezi, hogy tökéletesíteti a fűnyírási képességeit és megtanítja takarítani is. A versenyt egy vakoknak a szövegbevitelt megkönnyítő alkalmazás nyerte, a második egy otthoni Skype alapú telefonközpont lett, a harmadik helyezett pedig egy energiatakarékos meleg víz és áram szabályzót alkotott, melyet fürdőszobákban lehet használni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.