1,4 méter magas, és nagyon tiszta

Dustbot, az utcai takarítórobot

Közterületek tisztántartására alkalmas robotot fejlesztettek ki Olaszországban. Az 1,4 méter magas, furcsa alakú Dustbot robot telefonon címre rendelhető a nap bármely időszakában.

2009.06.01 08:06MTI

A készüléket a tájékozódásban GPS-rendszer segíti, érzékelői viszont abban, nehogy bárminek nekimenjen, kikerüli az akadályokat, például a járókelőket, a parkoló autókat, a lépcsőket, a fákat vagy más tárgyakat. Pörgettyűje pedig függőlegesen tartja a gépet - olvasható a BBC hírei között (www.news.bbc.co.uk)

Kitalálói szerint a robot bármikor dolgozhat, és különösen alkalmas a szűk, kanyargós utcákban való használatra, ahol a köztisztasági vállalatok hagyományos járművei nem, vagy csak nehezen tudják ellátni feladatukat. További előnye, hogy akár a kémiai vagy más hulladékok eltávolítására is alkalmas, és még védőfelszerelésre sincs szüksége.

Máris a világ számos részéről érdeklődtek a takarítórobot után, melyet a Scuola Superiore Sant'Anna és a Firenzei Egyetem tudósai fejlesztettek ki. A robot próbaidejét a toszkánai Peccioliban tölti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.