Szavakkal is lehet irányítani

Riba: Idős betegeken segít az ápoló robotmaci

Egy hatalmas plüssmacihoz hasonlító ápoló robotot fejlesztettek ki japán tudósok.

2009.08.30 09:32ictpress

Idős betegeknek segít a mozgásban a Riken kutatóintézet Riba (Robot for Interactive Body Assistance) nevű robotja.

A hatalmas plüssmacihoz hasonlító robot hetven - nyolcvan kilós pácienseket képes felemelni, és a karjaiban a tolószéktől elvinni az ágyig.

A robotmaci hang és arcfelismerő szoftverekkel van felszerelve és szavakkal is lehet irányítani.

A Riba a japán állami kutatóintézet előző ápoló modelljének a Ri-Man-nak a továbbfejlesztett változata, az elődje lassabban haladt és csak könnyebb betegeket tudott mozgatni.

Az új ápoló robotokat nem hozzák kereskedelmi forgalomba, de az ázsiai ország több kórházában is alkalmazzák fogják az elkövetkező öt év során.

Japánban egyre nagyobb problémát jelent a lakosság elöregedése és a közelmúltban több, az idős embereknek segítő robotot is kifejlesztettek az ázsiai ország különböző intézeteiben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.