Lelkiismerettel ruházzák fel a robotokat?

A fegyverek fogják eldönteni, hogy kit pusztíthatnak el

A technológia eltávolította a katonákat, akik fegyvert forgatnak, az emberektől, akiket eltalálnak a fegyvereikkel. Az amerikai hadsereg most olyan harci eszközök fejlesztésébe kezdett, melyek önálló döntéseket hoznak a csatatéren.

2009.06.22 09:04ictpress

Egyre jobb fegyverekkel, egyre nagyobb távolságból próbálják meg az egymást követő háborúk résztvevői elpusztítani egymást. Irakban már nem csak a felderítésre, vagy a sebesültek megmentésére használtak távirányítható robotokat, az ellenséges egységekkel szemben is bevetették őket. A jövő fegyveres konfliktusaiban a gépek még nagyobb szerepet kaphatnak, és a tudósok szerint a pusztító képességeiket önállóan is használhatják majd.

Ron Arkin a Georgia Institute of Technology mérnöke, egy harci helyzetekben etikus döntéseket hozó, robotrepülőket irányító szoftvert fejleszt az amerikai hadsereg számára. Azt, hogy hogyan működne a rendszer a csatatereken, a közel-keleti háborúkban megtörtént eseteket feldolgozó szimulációk segítségével mutatta be. Az egyik szimuláció során, egy robotrepülő Talibán harcosokat vett észre egy temető közelében, akikre nem nyitott tüzet, mivel a gép a beépített helymeghatározó rendszere segítségével meg tudta állapítani, hogy a katonák egy olyan területen tartózkodnak, ahol a fegyverhasználat megsértené a nemzetközi jog előírásait.

Egy másik esetben Arkin a robotrepülőket irányító szoftvere arra utasította a harceszközöket, hogy úgy lőjenek egy kórház közelében egy konvojra, hogy ne tegyenek kárt az épületben. Az amerikai mérnök szerint, felelős döntések meghozatalára képes harci eszközöket csak akkor lehet kifejleszteni, ha azok tanulni tudnak a hibáikból. A robotokat "lelkiismerettel" felruházni kívánó szakember több vietnámi veteránt is megkérdezett a tapasztalataikról, és arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a civil áldozatok számát a fegyveres konfliktusokban. "Beszéltem egy katonával a társairól, akik bizonyos szituációkban mindenre tüzet nyitottak, ami mozgott. Ilyen robotokat ma már könnyedén készíthetnék, de én ennél jobb eredményt szeretnék elérni."- nyilatkozta a tudós a New Scientist-nek.

Arkin elmondta, hogy az amerikai hadsereg által finanszírozott kutatásainak egyelőre nem az a célja, hogy a közeljövőben bevethető harci technikákat fejlesszen ki, hanem az, hogy, megtalálja a felelősen gondolkodó harci gépek elkészítésének a módját. "Ezeket a módszereket nem holnap fogják felhasználni, hanem a következő utáni háborúban, nagyon szabályozott körülmények között."- nyilatkozta a tudós.

Annak ellenére, hogy azoknak a robotoknak a megépítése, melyek elég sokat értenek meg a világból ahhoz, hogy felelős döntéseket tudjanak hozni egy háborúban, még hosszú ideig tarthat, a tudósok szerint előbb-utóbb meg fog történni. "Egyetértek abban Ron-nal, hogy automatizált harci gépeket is bevetnek majd a jövő háborúiban. A csataterek ugyanakkor sokkal komplexebb morális döntésekre kényszerítik a katonákat, mint amelyeket jelenleg a robotok által értelmezhető szabályokkal le tudnánk írni."- állítja Noel Sharkey a Sheffield egyetem kutatója, aki szerint több tíz évbe is beletelhet, mire az első olyan modellek megjelennek, amiket nem kell irányítani.

Bár Ron Arkin a jövő háborúinak a fegyvereit fejleszti, a kutatásainak vannak más most felhasználható eredményei is. A Georgia Tech Group hamarosan egy olyan szoftvert fog bemutatni, ami figyelmezteti a robotrepülőket irányító katonákat, ha a parancsaik törvényt sértenek. Ehhez hasonló, a döntéseket segítő szoftvereket pedig már most is használnak az orvosok a műtétek során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.