Kiberbűnözők

A Facebook továbbra is veszélyes, különösen az okostelefont használók számára

2014 első negyedévében a hamis weboldalak az esetek 10,85 százalékában a Facebook felületét másolták le.

2014.06.19 15:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Kaspersky

Ma már a Facebook felületének másolása egy hatalmas és globális üzlet, amellyel a kiberbűnözők a világ számos nyelvén támadják a gyanútlan felhasználókat. Sok esetben azért szerzik meg a felhasználók fiókjait, hogy azokon keresztül spameket küldjenek az áldozat barátainak üzenőfalára, amellyel egyszerűen és gyorsan elterjeszthetik a fertőzött üzenetet vagy pénzt csalhatnak ki az ismerőseitől. Továbbá a feltört fiókokat olykor adatgyűjtés céljából is tárolják, amelyekkel később akár célzott támadásokat is indíthatnak.

Az okostelefon vagy tablet tulajdonosként sem árt óvatosnak lenni, hiszen ha mobil eszközről lépünk be a közösségi oldalak felületeire, könnyen megeshet, hogy a telefonunkról is értékes adatokat szerezhetnek meg. Tovább ront a helyzeten, hogy néhány mobil böngésző a címsorban elrejti az oldal nevét, így ezzel együtt a hamis weboldalak címét is.

"A kiberbűnözők számos eszközzel csábítanak az adathalász oldalakra, különböző linkeket küldenek e-mailben vagy a közösségi oldalakon keresztül, esetleg bannerekben helyezik el a rosszindulatú linket. A csalók gyakran érdekesnek tűnő és szenzációs hírekkel érik el, hogy rákattintsunk az adathalász oldalra. Jó tudni, hogy mikor rákattintunk egy ilyen fertőzött linkre, sok esetben megjelenik egy hamis bejelentkezési oldal, ahol az adatainkat kell megadni, hogy láthassuk a megtekinteni kívánt oldal tartalmát. Sajnos ha a felhasználóként nem szúrjuk ki időben a gyanús elemeket és megadjuk a kért adatokat, azok egyből a csalókhoz kerülhetnek." - mondta Nadezhda Demidova, a Kaspersky Lab we content elemzője.

Szakértői tanácsok
Ha a Facebookon keresztül kapunk egy értesítőt, amelyben azt írják, hogy zárolhatják a felhasználói fiókunkat, soha ne adjuk meg a személyes adatainkat a hitelesítő folyamathoz és ne küldjük el a megadott e-mail címre a jelszavunkat, hiszen a Facebook soha nem kéri erre a felhasználóit!

Helyezzük a kurzort a linkre és ellenőrizzük, hogy az biztosan a hivatalos Facebook oldalra vezet. Sőt, a legbiztonságosabb, ha manuálisan írjuk be a Facebook URL-t, mert a csalók képesek eltitkolni a weboldal valós címét. Ha manuálisan írjuk be az URL-t, akkor minden esetben ellenőrizzük újra, hogy a betöltött oldal nem hamis.

Ne felejtsük el, hogy a Facebook HTTPS protokollt használ az adatok továbbítására. Ennek hiányában nagy esély van rá, hogy egy pillanat alatt adathalász oldalon találhatjuk magunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.