Többek közt a Facebook és a Yahoo is támogatja

Miért kell még több programozó lány?

Nem mindenkinek a valóságshow jelenti az útmutatást, a gazdaságnak pedig égető szüksége lenne logikusan gondolkodó lányokra, nőkre a monitorok előtt.

2014.05.28 21:35MTI
freedigitalphotos patrisyu

Európa a technológiai fejlődés fenntartásához szükséges szaktudás hiányával küzd, és ez alól Magyarország sem kivétel. Annak ellenére, hogy a programozói és más műszaki szakmák nagyon keresettek a munkaerőpiacon, a női munkavállalók aránya elenyésző ezeken a területeken: 10 százalék alatt van. A Skool alapítói azt tűzték ki célul, hogy a lányoknak már egészen fiatal korukban megmutassák: a technológia világa izgalmas és számukra is nyitott. Ezt pedig egy új, az eddigiektől teljesen eltérő szemlélettel szeretnék megvalósítani globális sikereket elért hazai és nemzetközi IT vállalatok bevonásával.

A most induló program legfontosabb eleme a július 21. és augusztus 1. között tartott kéthetes nyári tábor lesz. A táborban 15 lány vehet majd részt, akik egy izgalmas "Vénusz misszió"-ra keresztelt űrhajós projektet fognak közösen megoldani. Ehhez szakmai támogatást a legjobban képzett hazai szakemberektől kapnak, a tanterv kidolgozásában pedig olyan nemzetközi szakértők is aktívan segítenek, mint a Public Prep, és Ashley Gavin, a Girls Who Code tananyagért felelős igazgatója. Ashley Gavin május 30. és június 2. között Magyarországon tartózkodik és segít a hazai trénerek felkészülésében, annak érdekében, hogy a táborban résztvevő lányok a lehető legszínvonalasabb oktatást kapják.

A táboron felül a Skool szervezésében egynapos szakmai workshopokat is tartanak sikeres IT cégeknél: az NNG-nél, a Yahoo-nál, a Morgan Stanley-nél és a több mint 25 éves banki szoftverfejlesztői tapasztalattal rendelkező Dealogic-nál. A helyszínt a műhelyek esetében maguk a cégek biztosítják, ahogyan az oktatókat is: az egynapos foglalkozást a vállalat legjobb szakemberei fogják tartani - akik többségében a hölgy kollégák közül kerülnek ki. A pontos program minden cégnél eltérő: az NNG-nél például, a világhírű iGO Navigációt fejlesztő vállalatnál a grafikai és animációs tervezés alapjaival ismerkedhetnek meg a program résztvevői. A programot ezen felül olyan sikeres vállalatok támogatják, mint a Facebook vagy a Mimox, amely már 15 éve foglalkozik informatikai karrierekkel.

A Skool jövőbeni tervei között szerepel, hogy programjukat kiterjesszék, és gyakorlatorientált műhelyfoglalkozásaikat az általános iskolák felső tagozatába, ősztől pedig a vidéki városokba is eljutassák: ennek első lépéseként szeptemberben a digitális bankolással foglalkozó cég, a Misys - korábban IND Group - miskolci irodájában tartanak műhelyfoglalkozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.