Szakadékba zuhant, nem tudott senkit felhívni

A Facebook mentette meg a hegymászó életét

Csapattársai már korábban visszafordultak, így senki sem látta, amikor a földrajzprofesszor a szakadékba zuhant a Himaláján. Felhívni senkit sem tudott, mégis sikerült segítséget szereznie: egy Facebook-poszttal!

2014.05.23 09:29ma.hu
Ezen a helyen próbálták megtalálni John Allt (Fotó: Delorme)

A legtöbbször apró-cseprő hétköznapi dolgokról, időjárásról, aznapi vacsoráról, bosszantó embertársakról és effélékről szólnak a Facebookon megjelenő állapotfrissítések, de van, hogy hasznosnak bizonyul a közösségi oldal. Most például egy földrajzprofesszor köszönheti neki a megmenekülését, aki egy 6000 méteres himalájai gleccserről zuhant a szakadékba, 25 méter mélyre. Az esés következtében kificamodott a válla, valamint eltörte öt bordáját, a térdét és a könyökét.

John All már a kórházban (Fotó: Facebook)

A 44 éves John All egy hegymászóknak szóló információs oldalnak küldte el az üzenetét, amely aztán közzétette, hogy aki tud valamit tenni, próbáljon meg segíteni a professzornak. "Kérjük, hívja a Global Mentőket. Johnnak eltört a karja, a bordái, belső vérzése van. Himlung 2-es tábor. Kérem, siessenek" - áll az üzenetben.

A sokkos állapotban lévő professzort ezután értesítették, hogy már úton van a segítség, de nem ment minden zökkenőmentesen, mert kiderült, hogy a mentésre induló csapatok nem tudnak helikoptert szerezni, ekkor a professzor annyit üzent vissza, hogy "megpróbálom túlélni a ma estét". A csontig hatoló hidegben úgy érezte, élete leghosszabb éjszakáját éli át, miközben a biztonság kedvéért magánál tartott fájdalomcsillapító is elfogyott. Végül 19 órával a zuhanása után már egy katmandui kórházban vizsgálták az orvosok a sérüléseit.

"Közel voltam a halálhoz" - mondta később, hozzátéve, hogy rettenetesen kemény volt a tudat, hogy nem tud kijutni a szakadékból, és ott fog meghalni a sátrától nem messze.

Fotó: Facebook


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.