Oxigénhiány lépett fel, próbáltak segíteni rajtuk

Meghalt két orosz hegymászó a Himaláján

Életét vesztette két orosz hegymászó Nepálban a Mount Everest térségében, feltehetően a szervezetükben fellépő magaslati agyödéma miatt.

2014.05.01 11:03MTI
Forrás: YouTube

A 47 éves Viktor Igolkin és 63 éves társa, Pavel Ivanovszkij egy kilencfős csapat tagjaiként próbálta megmászni a 6812 méter magas Amadablam csúcsot, amikor az oxigénhiány miatt bekövetkezett náluk a magaslati betegségnek is nevezett agyödéma.

Társaik lehozták őket a 4900 méteren lévő alaptáborba, de segíteni már nem tudtak rajtuk: Igolkin kedden, Ivanovszkij pedig szerdán meghalt. Holttestüket a fővárosba, Katmanduba szállították a halál pontos okának megállapítására.

A 4bakancs.com magyar hegymászóportál szerint az Amadablam nem tartozik a legmagasabb csúcsok közé, de kizárólag nehéz útvonala van és gyakran komoly jégtakaró fedi, így megmászásához komoly mászótudás és tapasztalat szükséges.

Nepáli hírek szerint továbbra sem találják azt a szlovák turistát, aki másfél héttel korábban tűnt el a Mount Everest térségében, miután egyedül vágott neki egy mászásnak. Két hete pénteken 16 ember, köztük 13 serpa életét követelte egy jéglavina a Mount Everesten.

A szerencsétlenséget követően a hegyi vezetők lemondtak minden mászást és vezetést az áprilisban kezdődött évadra, és velük együtt minden nagy expedíció levonult a Föld legmagasabb hegyéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.