A belvárost hivatott védeni

Mobilgát épül Szentendrén

Hétfőn megkezdődött Szentendrén annak a mobil árvízvédelmi gátnak a felépítése, amely a belvárost védi a Duna áradásától.

2013.06.03 17:46MTI

A munkálatok hétfőn és kedden, fokozatosan zajlanak, a gátat tíz ember 8 óra tudja megépíteni. 

Kádár Kristóf, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője kiemelte: először kerülhet éles helyzetbe az új mobilgát, amely a terheléses próbát már sikerrel vette.
 
A 333 méter hosszúságban felépülő mobil védelmi rendszer teljes magassága a mértékadó árvízszint fölött 1,35 méterrel végződik. "Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható" - tette hozzá. 

Szentendrén péntek estére várják a Duna tetőzését, a folyó vízállása a várakozások szerint - mintegy 7,5 méterrel - a 2006-os szint közelében lesz. A mobilfal csak egy része az új gátnak, amely 2,5 kilométer hosszú - emlékeztetett a városháza munkatársa -, a további szakaszon a kivitelező Swietelsky-KÖTIVIÉP'B Konzorcium munkatársai védekezésre alkalmas állapotba hozzák a munkaterületet. 

Kádár Kristóf hozzáfűzte: a városi déli része egy korábbi projektnek köszönhetően már biztonságban van. A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy Szentendre önállóan védekezik, abban a Városi Szolgáltató Zrt. munkatársain kívül az önkéntes tűzoltóság, a polgárőrség munkatársai is részt vesznek, s ha kell, a lakosság is besegít a munkába azoknál a szakaszoknál - a természetes ártereknél -, ahol nincs megfelelően kiépült védelem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.