Addikt nemzet

Minden negyedik német szenvedélybeteg - legtöbbje alkoholista

Bár egyre kevesebb fiatal nyúl Németországban szeszhez, cigarettához vagy droghoz, mégis többmillió polgár küzd valamilyen szenvedélybetegséggel.

2011.05.17 21:44MTI

"Jelen pillanatban az alkohol okozza a legnagyobb problémát" - jelentette ki Mechthild Dyckmans drogügyekért felelős kormánymegbízott kedden Berlinben a kormány 2011-es drog- és szenvedélybetegségekkel foglalkozó beszámolóját bemutatva.

Németországban átlagosan évente egy liter tiszta alkohol jut egy főre - ennek felét a lakosságnak mindössze tíz százaléka fogyasztja el.

Összesen 16 millióan dohányoznak, 1,3 millióan alkoholfüggők, 1,4 millióan pedig a gyógyszerek rabjai.

Mintegy 200 ezren fogyasztanak kannabiszt, további 200 ezren más illegális drogokat. 600 ezren küzdenek játékszenvedéllyel, 560 ezren pedig az internettel alakítottak ki függőségi viszonyt - mondta el Dyckmans.

A kiskorúak körében csökkent a szenvedélybetegek száma: 2010-ben a 12-17 év közöttiek 13 százaléka fogyasztott rendszeresen alkoholt, míg hat évvel korábban még 21 százalékuk. 2010-ben 13 százalékuk dohányzott, míg 2001-ben még a korosztály 23 százaléka.

"A szenvedélybetegségek súlyos egészségügyi, szociális és gazdasági problémákat okoznak" - mondta el Dyckmans, aki egyben új stratégiát is bejelentett. Ez több, közvetlenül az egyes fogyasztói csoportokra irányuló megelőző elemet tartalmaz. Részleteket egyelőre nem közöltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.