Nyomorba dönt

Gyorsan butít az alkohol

Már egy éjszakányi alapos tivornyázás is nagyon káros hatással van az agyra - a lerészegedés károsítja a hosszú távú memóriát is.

2011.05.17 16:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Habár hazánkban 18 éves kortól lehet alkoholt legálisan fogyasztani, ez azonban nem jelenti azt, hogy a felnőtté válás pillanatától kezdve védettek lennénk a folyékony bódítószer káros hatásaitól. Különösen veszélyben vannak azok a fiatalok, akik a középiskola/gimnázium késői osztályában vagy a főiskolai/egyetemi évek alatt hódolnak előszeretettel ennek a káros szenvedélynek. Többségük ugyanis nem tud mértéket tartani, és jóval többet iszik annál, mint ami ahhoz „kellene”, hogy „menőnek” tűnjön. A jelenség nem csak itthon, hanem Európa szerte ismert, az egyes országok kormányzata igyekszik is tevékenyen fellépni visszaszorítása érdekében.
 
Az alkohol agykárosító hatása közismert; a fiatalok még mindig változásban levő központi szervét sokkhatásként érik a nagyobb tivornyázások. Igaz, az öreg kontinens ifjai nem egyenlő mértékben veszélyeztetettek. Az északi, skandináv régióban hagyományosan kevesebbet isznak összességében, de ha alkalom adódik, akkor sokat (itthon sem ismeretlen a „kompturizmus” kifejezés, mely főleg Németországba és a Baltikumba irányul), míg a mediterrán országok fiatal lakói általánosságban többet isznak, de alkalmanként kevesebbet.

A spanyol Santiago De Compostela Egyetem által végzett kutatás rávilágított, hogy a komoly mennyiségű alkoholfogyasztás elsősorban a hippocampus-t építi le - az agynak ez a területe felelős a tanulásért és a memóriáért. Dr. Maria Parada, a kutatást végző professzor elmondása szerint ez a hosszú távú, úgynevezett deklaratív memóriára van káros hatással. Elméletét tesztekkel is alátámasztotta a spanyol kutatócsapat. Ennek során megállapították, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztók verbálisan átadott új információk befogadására irányuló képessége mérhetően romlik.
 
122, spanyol egyetemen tanuló, 18-20 éves közötti fiatal részvételével zajlott a kutatás, melynek keretei között két részre osztották a diákokat. Az egyik csoportot az absztinensek alkották, a másikba értelemszerűen a „vedelni szeretők” kerültek. Parada szerint a deklaratív memória szintje egyértelműen eltérést mutatott a két csoport között, még akkor is, amikor figyelembe vették az egyéb tényezőket (szellemi szint, neurológiai vagy pszichopatológiai kórtörténet, más drogokhoz való viszony, családi függőségek). Azok, akik részegségig fogyasztanak alkoholt, rosszabbul teljesítenek - a kutató úgy véli, ennek a hippocampus károsodása az oka.
 
„A legtöbb figyelem a lerészegedés olyan negatív következményeire irányul, mint a közlekedési balesetek, erőszakos cselekmények vagy nyilvános rendbontás bekövetkezte; ugyanakkor a társadalom és a diákok maguk sem veszik kellően komolyan az agykárosító hatásokat.” - intett óva a jelenség kapcsán Dr. Parada.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.