Kórházba kerülhetünk, mert kevertük....

Alkohol kombináció, amit soha ne próbáljunk ki!

A buli hevében olykor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bizonyos italok keverésével nagy bajt okozhatunk magunknak - mi az, amit véletlenül se kombináljunk egymással?

2011.04.28 10:50ma.hu

Aki időnként fogyaszt alkoholt, alapvetően tisztában van vele, mi az, ami másnap fejfájást okoz, mit nem kell inni, hogy ne kínozzon a macskajaj ébredés után. Ahogy azzal is, mely italokat nem szabad keverni, ha nem szeretnénk a vécé előtt guggolva tölteni az éjszakát.

Természetesen előfordul, hogy a szabályokat megszegjük olykor, aztán bűnhődünk is érte, ám kétféle tömény ital keverése még mindig kevésbé veszélyes, mint ha különféle "gyorsító" és "felpörgető" kombinációkat vetünk be.

Ezek felelősek ugyanis azért, hogy számos ember kerül kórházba. Sajnos nem eléggé informáltak az alkoholfogyasztók, így egy-egy kósza hír nem tartja vissza őket attól, hogy alkoholt koffeines italokkal keverjenek.

A legveszélyesebb kombinációk az energia italok és az alkohol. Főleg a vodka és egyéb tömények energiaitallal keverve. A Maryland-i egyetem kutatói megállapították, hogy alkohol mellé energiaitalt fogyasztani sokkal veszélyesebb, mint ha önmagában csak alkoholt iszunk.

Aki alkoholt fogyaszt, impulzívabban kezd viselkedni, és ha még energiaitalt is választ mellé, az duplán stimuláló, serkentő, a két hatás pedig fokozza a rizikót, magasabb impulzivitást, lobbanékonyságot okoz. Magas bódultsági szintet idéz elő.

A koffeint az alkohollal keverni nagyon rossz ötlet, együttes fogyasztásuk könnyen olyan éjszakába torkollhat, amelyre utána legszívesebben nem is emlékeznénk.

Ráadásul aki ezt a mixet fogyasztja, hajlamos azt gondolni, hogy nem is ivott olyan sokat - állapota ennek ellenére sokkal bódultabb lehet, mint a sima alkoholfogyasztásnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.