Italok, melyek segítik a fogyást

Bubimentes élet - kortyold magad soványra!

Bizony, amit megiszunk, szintén jelentős szerepet játszik a hízásban vagy a fogyásban - a kedvenc italaink egészséges változatával nagyot léphetünk a karcsúbb alak felé.

2011.04.20 10:50ma.hu

Bár sokan ügyelünk egyre jobban arra, mit eszünk, azt viszont hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy mit iszunk. Hiba - ugyanis a napi szinten bevitt kalória jó része származik az italokból.

A helyesen megválasztott italok megpörgetik az anyagcserét, csökkentik az étvágyat, és természetesen a bevitt kalóriák számát is. Melyek segítenek tehát a fogyásban?

"Bubimentesen"

Egy üveg szóda elfogyasztása üres kalóriákkal telíti szervezetünket. A buborékos vizek egyébként sem ajánlottak, helyettük inkább szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk.

Tipp: ha evés előtt megiszunk két pohár ásványvizet, telítettebbnek érezzük majd magunkat, és kevesebbet eszünk. Az elegendő vízfogyasztást az anyagcsere is megköszöni.

Juice és zöldséglé

A gyümölcslevek, melyeket a boltokban kaphatunk, általában kevés tápanyaggal, ellenben sok cukorral készülnek. Dilemmát vet fel: szeretnénk vitaminos, antioxidánsban gazdag gyümölcslét venni, de extra cukor nélkül.

Keressük a 100 százalékos változatokat, ha pedig biztosra akarunk menni, inkább magunk készítsünk otthon gyümölcslét azokból a gyümölcsökből, melyeket magunk vettünk.

Ugyanígy nagyon előnyösek a zöldséglevek is, melyeket otthon, sajátkezűleg készíthetünk el. Tápanyagokkal teli, ráadásul sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy juice. Példaképpen egy facsart paradicsomlében 41, míg egy vásárolt narancslé 122 kalória van.

Az otthon készített smoothie is nagyon ízletes lehet. Előnye, hogy mi pontosan tudjuk, milyen összetevőket raktunk bele, és nyomon követhetjük a kalóriatartalmát.

Csak zsírszegény tejre és pár szabadon választott gyümölcsre - fagyasztott is lehet - van szükségünk hozzá. Az éttermekben kapható smoothie gyakran tartalmaz ezeken kívül fagyit, mézet vagy egyéb édesítőszereket, amely kalóriabombává is teheti az egyébként egészséges gyümölcsitalt...

Tejtermékek

A tej kalciumtartalma miatt fontos a szervezet számára, a kutatók szerint azonban a fogyást nemigen segíti elő. Hogy a szükséges kalcium mennyiséget mégis elfogyasszuk, tejből, joghurtból és sajtból is a zsírszegény változatot válasszuk.

Energiát! De miből?

Kalóriabombának számítanak az energiaitalok. Jobban tesszük, ha helyettük inkább a kávét választjuk, abból is keveset, ha egy kis koffeinre vágyunk. A fekete kávé sok antioxidánst tartalmaz, de kevés kalóriát. Természetesen ne cukorral és habbal fogyasszuk...

Nem titok: a zöld tea is igen frissítő hatású, így nyugodtan lehet fogyasztani a kávé helyett - ráadásul a fogyást is elősegíti. Előnyeit azonban akkor élvezhetjük leginkább, ha napi 2-3 alkalommal is fogyasztunk belőle.

Hűsítők

No és mi a helyzet a hűsítő italokkal, illetve az alkohollal? Sajnos a legtöbbjük kalóriadús. Egy jéggel felturbózott alkoholos ital akár 300 kalóriát is jelenthet, egy pohár bor nagyjából 100 kalória. A koktélok pedig a diéta szempontjából a "leggyilkosabbak".

Ha ügyelünk a súlyunkra, a legésszerűbb megoldás a fröccs fogyasztása: kevés borral, több vízzel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.