Hideg idő, több kalóriaigény?

Mivel pezsdítsük fel magunkat?

Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is.

2010.12.17 09:00orvostkeresek.hu

Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel.

* A gabonák szinte belülről fűtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.

* Ha van szezonja a szárított aszalt gyümölcsöknek, hát a tél biztosan az. Az aszalt szilva egy kis vízbe áztatva még enyhe hashajtó hatással is bír, de fogyókúrázóknak csak keveset szabad nassolni belőle a magas energiatartalma miatt.

* Jól melegítenek az olajos magvak, a dió, a napraforgó, a mogyoró ráadásul még remek kalcium és cinkforrások is.

* Antioxidáns-forrásaink

Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek, a szőlőcukor, vagy a húgysav.

Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula. F

űszernövényeink közül belülről fűt a fokhagyma, a paprika, a bors, a szegfűszeg, a curry és a hagyma, amely egyébként a légutak kiváló gyógyítója. Aki szereti, fogyasszon bátran fahéjat, csupán a kismamák óvakodjanak az illóolajától, ugyanis magas kumarintartalma miatt vérzést okozhat.

* Az indiai orvoslás, az Ayurvéda szerint hevítő hatású például a hibiszkusz-, a kakukkfű-, a gyömbér-, a galagonya-, a fekete üröm-, és az eukaliptusz-tea.

Bár a filteres készítmények is finomak, a legjobb hatásúak azok a teák, amelyeket szálasan főzünk meg.

* Ha igazi felmelegedésre vágyunk, egy-egy pohár vörösbor is jó szolgálatot tehet, hiszen a piros szín és az alkohol is élénkítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.