Szegfűszeg: a forralt bor lelke

Szívet melengető téli fűszerek- 1- rész

Karácsony, ízek, illatok, hangulat. A fűszerek nemcsak az ételeinket, süteményeinket ízesítik meg, hanem a lélek fájdalmára is jótékonyan hatnak.

2010.12.06 08:00ma.hu

Az aprósütemények, kalácsok és egyéb karácsonyi édességek jellegzetes illatát és ízét elsősorban a koriander, a szegfűszeg,a kardamom, a csillagánizs, a fahéj, a vanília és az ezeket tartalmazó, készen kapható mézeskalács-fűszerkeverék adja.

A szegfűszeg

A szegfűszeg egy kis, a Maluku-szigeteken őshonos, örökzöld fa virágának szárított bimbója. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.

A növénynek jellegzetes, gazdag aromája van, de magában fogyasztva csípős, kesernyés ízt ad. A szegfűszeg szárított virágrügyei egészben vagy őrölve kaphatók.

Az egész, szárított virágbimbó kompótok, őrölt változata elsősorban mézeskalács és más karácsonyi sütemények tipikus hozzávalója. Az egész rügyeket helyesen tárolva (jól zárható edényben) évekig eltarthatjuk.

Hatása az egészségre: a szegfűszegben lévő eugenol elvevezésű illóolaj antiszeptikus hatású, enyhíti a fájdalmat, enyhén bódít, elsősorban a fogászatban használják.

Ha egy szegfűszeget vagy egy-két csepp szegfűszegolajat a fájó fogra helyezünk, az segíthet áthidalni a fogorvosi látogatásig hátralévő időt. Már a kínaiak is szegfűszeget használtak fogfájás esetén, de rágták is, hogy a lélegzetük friss maradjon.

Egyébként számos fogpasztában van szegfűszegolaj. A szegfűszegből készült tea elűzi a belekben élősködő parazitákat, és segít rosszullét és hányingert, sőt gyomorrontás esetén is.

Használata a konyhában: a szegfűszeget a földön mindenütt kedvelik. Tüzes, égő íze egyaránt illik gyümölcskompótokhoz, édességekhez, süteményekhez, sült almához vagy forralt borhoz, de vörös vagy zöld káposztával készült nehéz ételekhez, angolnához, sonkához és vadételekhez is.

Hagymára tűzött babérlevéllel ízesíti a sós, savanyú húsönteteket vagy a húslevest.

A speciális őrlésű szegfűszeg különleges ízt ad a karácsonyi mézeskalácsnak, kolbászoknak, valamint a currynak. A szegfűszeg erős fűszer, ezért óvatosan bánjunk vele.

Forralt bor receptek

A forralt bor világszerte népszerű, szinte minden nemzetnek létezik saját verziója – ilyen a német Glühwein, a francia Vin Chaud, a skadináv Glögg, az olasz Vin brulé, a Chilei Navegado, az angol Mulled wine. Íme néhány forralt bor recept – egyszerű, klasszikus, autentikus és különleges verziók…természetesen a szegfűszeg nem hiányozhat belőle:

Egyszerű forralt bor

* Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 5 dkg barnacukor, 1 kis csomag szegfűszeg, 1 fahéjrúd, 1 narancs félbevágva, 1 babérlevél, reszelt szerecsendió

* Elkészítés: egy nehéz aljzatú lábasban összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük. * Tipp: feldobhatjuk 5cl ginnel! Gyömbéres forralt bor * Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt) *

Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.

Narancsos forralt bor

* Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr *

Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük.

Extra forralt bor

* Hozzávalók: 2 klementin,1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 25 dkg cukor, 6 szegfűszeg, 3 db babérlevél, 1 fahéjrúd, 1 szerecsendió, 1 vaníliarúd (felezve), 2 db ánizs, 2 üveg vörösbor

* Elkészítés: a gyümölcsöket meghámozzuk majd a héjakat a mandarinok kicsavart levével és a cukorral közepes lángon felfőzzük.

Közben hozzáadjuk a szegfűszeget, fahéjrudat, babérleveleket, és kb 10-szer reszelünk a szerecsendióval.

Hozzáadjuk a félbevágott vanília rudat, majd felöntjük annyi borral, hogy a cukrot ellepje.

Forráspontig melegítjük. Amikor a cukor elolvadt és egy sűrű szirupot kapunk ( kb 5-10 perc), lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzátöltjük a többi bort. Kb 5 percig pihentetjük, majd alacsony lángon felmelegítjük.

A pikáns és gyógyító forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is.

Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk.

A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük).

Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc).

Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

Az igazán alkoholos (rumos) forralt bor


Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük.

A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.