Teremtsünk karácsonyi hangulatot sütikkel

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 2. rész

Mézédes illatok, gyertyák, karácsonyi hangulat. Az adventi időszakban az otthonunkban meghitt hangulatot teremtünk. Most néhány hangulatos tippet adunk!

2010.12.03 19:00ma.hu

Mézes adventi naptár recept

* előkészület: 60 perc
* sütés: 5 perc

Hozzávalók:

* 12 dkg méz * 6 dkg barna cukor * 5 dkg vaj * 1 tojás * 25 dkg liszt * 1 cs sütőpor * 1 ek mézeskalács fűszerkeverék * 1 narancs reszelt héja

A mézes adventi koszorú után következzen a párja, az ehető adventi naptár. Ma már el is lehet falatozni az első kekszeket!

1. A cukrot, a vajat és a mézet egy lábasban, lassú tűz felett, összemelegítjük (annyira, hogy a cukor elolvadjon).

2. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzákeverjük a tojást.

3. A sütőporral, fűszerekkel és narancshéjjal elkevert lisztet a tojásos masszával tésztává gyúrjuk.

4. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

5. Másnap enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát és 24 egyenlő méretű részre vágjuk.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a mézes téglalapokat.

7. Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt megsütjük.

8. Mikor kihűltek, cukormázzal mindegyiket ellátjuk számmal (1-től 24-ig), majd kedvünk szerint dekoráljuk.

Adventi sütemény

Hozzávalók:

* A kevert tésztához: * 30 dkg lágy vaj vagy sütőmargarin * 30 dkg cukor * 1 cl rum * 5 tojás * 40 dkg búzaliszt * 2 csapott teáskanál sütőpor * 5 evőkanál kakaópor (cukrozatlan) * 2 csapott teáskanál őrölt fahéj * ½ * teáskanál őrölt szegfűszeg * 20 dkg darált mogyoró vagy mandula * 10 dkg cukrozott citromhéj * 20 dkg egész mogyoró vagy mandula * Valamint: * 2 csomag decor cukormáz csokoládé * 6 evőkanál víz * 20 dkg sárgabaracklekvár * 10 dkg pirított, szeletelt mogyoró vagy mandula

Elkészítés:

A lágy vajat vagy margarint egy keverőtálba helyezzük, és kézi robotgéppel szétdolgozzuk. Kis adagokban hozzáadjuk a cukrot és a rumot. A tojásokat egyenként kb. fél percig keverjük hozzá. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és a fűszerekkel.

Átszitáljuk, és a darált mogyoróval felváltva a legalacsonyabb fokozaton a tésztamasszához adagoljuk. Legutoljára a cukrozott citromhéjat keverjük a tésztába, melyet aztán egy kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsibe (40x30 cm) öntünk. A tésztára egyenletesen rászórjuk, majd kicsit rányomkodjuk az egész mogyorókat.

A tepsit az előmelegített sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt kb. 30 perc alatt megsütjük. (Felső és alsó sütés: kb. 180 fok, légkeverés: kb. 160 fok, gáz: kb. 3. fokozat.)

A cukormázat a tasakon található leírás szerint elkészítjük, és a még forró süteményre öntjük, elegyengetjük, és hagyjuk kihűlni.

A süteményt kockákra vágjuk, az oldalait bekenjük sárgabaracklekvárral, és beleforgatjuk a mogyorószeletekbe.

Gyömbéres mézeskalács

Hozzávalók:

* 90 dkg finomliszt * 25 dkg kristálycukor * 2 dl olvasztott méz * 10 dkg sütőmargarin * 3 dl tej * 1 evőkanál őrölt fahéj * 1 evőkanál gyömbérpor * 1 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket kis lángon felmelegítjük, jól összekeverjük, majd a tejet hozzáadjuk, és az egészet hagyjuk kihűlni.

A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, majd a teljes masszával tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy napra hűvös helyre, vagy hűtőszekrénybe tesszük.

Lisztes deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és éles késsel figurákat vágunk ki belőle.

Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, és még melegen a tetejét tojással megkenjük, ha maradt tésztánk, vagy elfogy az időnk, nyugodtan a mélyhűtőbe rakhatjuk, akár fél évig is eláll.

Diós-mákos hókifli

Hozzávalók:

* 40 dkg rétesliszt * 25 dkg sütőmargarin * 2 dl tejföl * csipet só * A töltelékhez: * 20-20 dkg darált dió, őrölt mák * 20 dkg porcukor * 12 dkg mazsola * 1 citrom reszelt héja * 2 csomag vaníliás cukor * tej, ill. rum * A forgatáshoz: * 25 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés:

A lisztet, a sót és a margarint a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Három részre osztjuk, és letakarva 15 percre félrerakjuk. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket: a diót a fele porcukorral, mazsolával, citromhéjjal és a rummal összekeverjük. A mákot ugyanígy készítjük el, csak rum helyett tej kerül bele.

A tésztát kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a leeső részeket is összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk. A korongok alsó részére tesszük a tölteléket, feltekerjük, kifli formára hajlítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon kb. 15 perc alatt megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Dobozban sokáig eláll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.