Mire is jó a kardamom?

Szívet melengető téli fűszerek- 5. rész

Az aprósütemények, kalácsok és egyéb karácsonyi édességek jellegzetes illatát és ízét elsősorban a koriander, a szegfűszeg, a kardamom, a csillagánizs, a fahéj, a vanília adja.

2010.12.16 13:00ma.hu

A kardamom a világ egyik legrégibb és legértékesebb fűszere, a sáfrány és a vanília után a legdrágább.

Maguk a terméstokok azonban nem ehetők, az ízt a kicsi, sötét színű, gyakran ragadós, friss, citromra emlékeztető aromájú magvak adják. A gyömbérek családjához tartozó fűszert egészben, vagy porrá őrölve forgalmazzák.

A friss citromos illatával a gyümölcsös kalácsoknak, mézes süteményeknek karakteres aromát kölcsönöz. Az összes illóolaj tartalmú fűszerhez hasonlóan őrölve csak kis mennyiséget vásároljunk.

Őrölt változatával gyümölcssalátákat, süteményt, sőt még kávét is ízesíthetünk.

Hatása az egészségre: a kardamommal fűszerezett ételek javítják az általános közérzetet. Az étkezés előtt elfogyasztott kardamommal fűszerezett tea serkenti az emésztést. Állítólag a koffeint is méregteleníti.

A kardamomtej egyensúlyba hozza a hormonháztartást: a frissen szétzúzott kardamomtok tartalmát tegyük egy pohár meleg tejbe egy kanál mézzel együtt, keverjük össze jól.

Fogyasszunk belőle mindennap egy csészényit!

Használata a konyhában: a kardamomot leginkább finom sütemények és pékáruk, például a mézeskalács és a kardamomkenyér fűszereként ismerjük.

De legalább ilyen jól illik a felvágottakhoz, a hús-, a szárnyas és a halételekhez, valamint gyümölcsbefőttek, tejes desszertek vagy pudingok finom fűszere is lehet. A keleti konyhában curryket és piláfokat ízesítenek kardamommal.

És nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy számos gyomor- és gyógy likőrben megtalálható, és a dohányipar is hasznosítja. A magvaiból nyert olajjal szappanokat, kozmetikumokat és parfümöket illatosítanak.

Indiai fagylalt kardamommal

Hozzávalók

- 1 l tej,
- 1 l tejszín,
- 15 szem zöld kardamom,
- 180 g porcukor,
- 30 g aprított, pörkölt mandula,
- mandula és kardamom a díszítéshez.

Elkészítés

A tejet, a tejszínt, és a kardamomot egy nagy lábasban felforraljuk, és addig főzzük nagy lángon, amíg az egyharmada elfő. A tejet egy tálba szűrjük, a kardamomokat kidobjuk, bele keverjük a mandulát és a cukrot, amíg el nem olvad a cukor, majd hagyjuk kihűlni.

A keveréket fagyálló edénybe öntjük, és egészen addig hűtjük, amíg majdnem megszilárdul. Közben azért 30 percenként megkeverjük. Amikor már majdnem szilárd, a fagylaltot pudingformába - vagy joghurtos pohárba - öntjük.

Ha az összes krém nem fér bele a formákba, a kimaradt mennyiséget félretehetjük, mert tálaláskor öntetként fel tudjuk majd használni. Visszatesszük a formákba öntött masszát a mélyhűtőbe, és legalább egy éjszakát hagyjuk fagyni.

Pirított mandulával és kardamommal díszítjük

Almatorta kardamommal

A tésztához:

* 25 dkg liszt * 15 dkg vaj * 3 ek cukor * 2 ek víz * csipet só

A töltelékhez: * 8-10 db közepes alma * 4-5 kardamom tört magja * 8-10 dkg cukor * fél citrom leve

A kenéshez: * kevés tojásfehérje vagy felvert tojás

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, vékonyan felszeleteljük és meglocsoljuk citromlével.

3. A szeletelt almát a cukorral, a tört kardamom maggal elkeverjük és fedő alatt 15- 20 percet pároljuk úgy, hogy ne maradjon leve (az utolsó percekben vegyük le a fedőt.)

4. A tészta 2/3 részét lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora kerek, vékony lappá, hogy egy 24 cm átmérőjű tortaformát ki tudjunk vele bélelni. Szurkáljuk meg a tésztát, öntsük bele a párolt almát és egyengessük el.

5. A maradék tésztát lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora vékony kerek lappá, hogy be tudjuk vele fedni az almát tölteléket. A közepét lyukasszuk ki. A leeső tésztadarabokból készíthetünk díszeket a tortára.

6. Felvert tojással kenjük át a tortát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük aranysárgára. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.)

7. Langyosan, porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.