A narancs telt illata melegséget hoz

Szívet melengető téli fűszerek - 4. rész

A karácsonyt szeretjük, több okból is. A meghitt, bensőséges, magával ragadó karácsonyi hangulathoz az illatok is ugyanúgy hozzátartoznak, mint az ízek vagy a látvány. Amit érzünk, nagyban befolyásol minket.

2010.12.14 08:00ma.hu

A narancs telt illata, a szegfűszeg mély illatával nemcsak a szobát tölti meg, némi ötletességgel még dísz is lehet belőle.

A karácsonyfa, a gyertyák látványa, a finom ételek és sütemények íze még inkább fokozza a karácsonyi hangulatunkat.

De, amikor belépünk az ajtón, először az illatok jutnak el hozzánk, és átjár minket az ünnep hangulata, varázsa.

A narancs a lakást is megtölti ünnepi illattal! Most adunk néhány tippet ennek a gyümölcsnek a felhasználására.

Karácsonyi narancs likőr recept

Közeledik a karácsony, és a karácsony előtti időszak a készülődésről, a sütés-főzésről szól.

Amíg a háziasszonyok a finom ételek elkészítésével foglalatoskodnak, a házigazdák az izzósort javítgatják, és mellette gondoskodhatnak a finom karácsonyi italokról is.

A nagy vendégjárásnak az evés-ivás mellett a koccintás is fontos része, nem mindegy, mivel kínáljuk meg a rokonokat, barátokat.

Az alábbi recept (és egy aromatornyos pálinkafőző) segítségével viszonylag olcsó alapanyagokból készíthetünk olyan narancslikőrt, ami kellemes narancs íze és gyümölcsillata miatt azoknak is ízleni fog, akik az erősebb italoktól többnyire idegenkednek.

Ráadásul elmondhatjuk: saját magunk főztük!

De vigyázzunk, mert a jól sikerült narancslikőr nagyon itatja magát!

Hozzávalók:
* Aromatornyos pálinkafőző készülék (a következő mennyiségek 5 literes berendezéshez értendőek))
* 1 liter 37. 5 % vodka
* 1 kg narancs
* 6 dl víz
* 8-10 szem szegfűszeg
* 5-6 szem szegfűbors
* 2 rúd fahéj * 1 rúd vanília

Elkészítés:

A meghámozott narancsokat kb. fél centis szeletekre vágjuk, és egy tálba helyezzük. A narancs vágás során keletkező narancslevet se hagyjuk kárba veszni, azt is öntsük a tálba, majd 1 liter vodkával öntözzük meg és tegyük félre állni néhány órára.

Készítsük elő a pálinkafőzőnket oly módon, hogy mielőtt beletennénk a likőr alkotó elemeit, alaposan vízzel átöblítjük, a hattyú nyakat ellenőrizzük, nincs-e dugulás, valamint ellenőrizzük, hogy a pálinkafőző hűtőjére jól csatlakozik a víz be- és elvezetés is.

Mielőtt nekifognák, a likőr lepárlásához készítsünk elő minden kelléket, elsősorban a párlat felfogásához szükséges edényeket, legalább 3-4 db-ot. A beáztatott narancsokról a vodkát az üstbe öntjük és hozzáadunk 6 dl vizet.

Ezt követően ráhajtjuk és erősen beillesztjük az üstbe az aromatornyot. Az aromatorony karimájára teflonszalagot tekerünk a megfelelő szigetelés érdekében.

Az aromatoronyba belehelyezzük szépen elrendezve a narancs szeleteket, aztán a narancsszeletek tetejére rátesszük a szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat majd az aroma torony tetejére ráillesztjük a kupolát és azt csatlakoztatjuk a hűtőhöz.

A hűtő víz bevezetőjét rákötjük a vízcsapra, az elvezetőjét pedig a lefolyóba helyezzük és feltöltjük a hűtőt egészen a túlfolyóig majd beállítjuk a csapot olyan erősségűre, hogy a víz lassan, de folyamatosan áramoljon a hűtőben.

Narancs díszek

A karácsonyi narancs nem csupán mutatós és illatos dísz, de hagyomány szerint elűzi a betegségeket az ünnepek alatt.

Az angolok a 16.század óta alkalmazzák asztali díszként. Elkészítése nagyon egyszerű..

Kellékek

* Narancsok
* Szegfűszeg
* Filctoll
* Linó-vágó (kacorkés)

Elkészítés

Verzió 1: A narancsokra filctollal mintákat rajzolunk. A minták mentén szegfűszegeket szúrunk a húsba a héjon keresztül - ez lehet egy vagy dupla soros, a mintától függően.

Verzió 2: A narancsokra mintákat rajzolunk. A vonal mentén kacorkéssel a héjat kifaragjuk (csupán az alsó fehér héjig)

Verzió 3: a narancs felületét 8 részre osztjuk. Mintha gerezdekre vágnánk, egy éles késsel 4 csíkot vágunk a narancsokba - egészen a húsig.

A rések között tollal csíkokat húzunk, és ezeket szegfűszeggel átnyomjuk.

Egyszerű narancstorta

Hozzávalók:

20 dkg vaj 20 dkg porcukor 5 db tojás 3 narancs héja és leve 11 dkg joghurt 1 csomag vaníliás cukor 35 dkg liszt 3 kávéskanál sütőpor

Szirup: 20 dkg porcukor 10 dkg víz 1 narancs leve

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, majd a joghurtot és a narancsok héját és levét is.

A sütőport és a lisztet hozzáadjuk, majd a tojásfehérjéből habot verünk és a masszába forgatjuk.

Vajjal kikent tortaformában 180 fokon úgy 70 percig sütjük. A sziruphoz valókat összeforraljuk, és a kisült tortára öntjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.