Függők a kényszeres evők?

Alkohol, drog vagy evés: egyre megy?

Egy új kutatás szerint a kényszeres evőkben ugyanaz az agyi terület mutat aktivitást, mint a kábítószer vagy az alkoholfüggőkben.

2011.04.10 09:00medipress.hu

Már bizonyos élelmiszerrel kapcsolatos utalások, jelen esetben a csokoládés tejturmix fényképei is aktiválták az agy jutalmazási mechanizmusát. „Ez megerősíti, hogy az ételfüggőség a jutalmazási rendszerrel áll összefüggésben” – nyilatkozta Bonnie Levin, a Miami Orvostudományi Egyetem neurológus professzora.

„Biológiailag ösztönzött folyamatról van szó, nem pusztán viselkedészavarról.”

A tervek szerint az Archives of General Psychiatry augusztusi számában megjelenő tanulmány nem elsőként mutatott rá arra, hogy bizonyos emberek a kábítószer és alkoholfüggőséghez hasonló ételfüggőségben szenvedhetnek, különösen azért, mert a kábítószer és az étel is a dopamin felszabadulását váltja ki.

Ez volt azonban a legelső alkalom, hogy korrelációt mutattak ki azokban az emberekben, akiket az ételfüggőség elfogadott mérése alapján „ételfüggőként” definiálhatók.

A vizsgálatban a soványtól az elhízottig különféle testméretű 40 egészséges fiatal nőt mértek fel a Yale Ételfüggőségi Skála alapján, aztán funkcionális MR-vizsgálatnak vetették alá őket.

Az alanyoknak először egy csokoládés tejturmix és egy pohár víz fényképét mutatták, majd ténylegesen megkóstoltatták velük a turmixot illetve egy semleges ízű folyadékot.

Az egyik feltételezés szinte azonnal beigazolódott: az ételfüggőségi skálán magasabb pontszámot elért nők nagyobb aktivitást mutattak a függőséggel összefüggő agyi területeken, amikor a csokoládés turmix fényképét nézték.

Az étel tényleges megízlelésekor azonban meglepő módon az alanyok alacsonyabb agyi aktivitást mutattak, ami a tanulmányt vezető Ashley N. Gearhardt szerint azzal magyarázható, hogy amikor csak nézünk egy ételt, azt gondoljuk, ez lesz a legjobb dolog, amit valaha kóstoltunk, de amikor elfogyasztjuk, elmarad a várakozásainktól.

A kutató úgy véli, talán ezzel magyarázható az is, hogy többet esznek. A kutatás nyilvánvaló korlátai ellenére a kutatók arra következtettek, hogy az agyi aktivitás specifikus idegi mintái egyes alanyokban függőségre utaltak, és különösen aggasztónak találták azt, hogy az agy aktivitását már az étel képe is kiváltotta, ami a reklámokkal teli világunkban szinte elkerülhetetlen.

A másik aggodalomra okot adó eredmény az volt, hogy az emberek körülbelül 10 százaléka, akik nem feltétlenül definiálhatók ételfüggőként, szintén mutattak agyi aktivitást az érintett agyi területeken.

"Egy kis százalék teljesen kifejlett ételfüggő lehet, de egyesek olyan szubklinikus jeleket mutathatnak, mint az erős vágyakozás"
- mondta Gearhardt. "Ez pedig nagy kiadásokhoz vezethet a közegészségügyben."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.