A legkeményebb napokra...

Ebbe gondolj bele! - Gyors segély nikotinfüggőknek

A cél tiszta: le akarsz szokni a dohányzásról. Az elképzelés könnyű, a végrehajtás azonban kevésbé. Főleg a leszokás első, kemény napjaiban! Hogyan éld túl?

2011.03.11 19:10ma.hu

A legnehezebb talán a megszokott mozdulatról leszokni. Korábban talán sikkesnek találtuk, olyannyira hozzászoktunk a cigaretta emelgetéséhez, hogy a leszokás alatt a mozdulat is hiányzik! Mivel tudjuk helyettesíteni?

Ugyanolyan érzés biztosan nem lesz, de ha mindig van nálunk ásványvíz, melyből olykor szívhatunk egy kicsit szívószállal, segíthet. Együnk naponta ötször kevesebb ételt, és azok ne hizlalóak legyenek, ezzel még a fogyásra is rásegítünk.

Lásd be: sokba kerül, és büdös

A dohányzásmentes élet bizony tartogat egyéb előnyöket is, azon túl, hogy megőrizzük az egészségünket. Ha kiszámoljuk, mennyi pénzt költünk minden alkalommal a cigivásárlásra, és összeadjuk, ez mennyi kiadás egy évben, elszörnyedhetünk.

Elrettentő lehet az is: leheletünk kifejezetten kellemetlen, ha dohányzunk. A cigivel ennek is búcsút mo

ndhatunk. Fehérebbek lesznek a fogaink is, mosolyunk pedig csábítóbb!

Az alkohol nem tilos, de...


Aki a dohányzást gyakran az alkohol fogyasztásával párosította, nincs egyszerű helyzetben. Mert ha máskor nem, egy-egy buli alkalmával biztosan megiszik valamit.

Ahogyan ez a kávé és cigi esetében történik, a két élvezeti cikk összekapcsolódik, nehezen tudja egyiket a másik nélkül elképzelni...Megoldás lehet, ha egy ideig az alkoholt is szüneteltetjük, amíg meg nem szokjuk, hogy a dohányt elhagytuk.

Ne menj füstös helyekre!

A füstös kávézók, társaságok kerülése előnyös lehet számodra. Olyan helyekre keress, ahol tilos a dohányzás, vagy nem is szokás rágyújtani: például moziban, könyvtárban, áruházban.

Emlékeztesd magad...

Készíts listát a dohányzás elhagyásának előnyeiről, ragaszd ki akár több látható helyre a lakásban - a szeretteink fotójával együtt, akiknek szükségük van ránk, és nem szeretnék, ha megbetegednénk, idő előtt elveszítenének bennünket...

Légy aktív!

A sport, a fizikai aktivitás fokozása segíthet az első, keményebb napokban, lefoglalja az embert, és kellemesen elfárad! A cigaretta helyett találjunk ki valamit, ami az első napokban olykor a szánkhoz emelhetünk, legyen nálunk valami rágcsálnivaló.

A koffeint is csökkentsük, hiszen a kávézás is gyakran a dohányzáshoz kapcsolódik. Igyekezz kerülni a stresszt, mert a stressz is arra ösztökéli az embert, hogy ismét rágyújtson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.