A kevés alvás és a stressz is hizlal

Vért izzadsz, mégsem fogysz? Íme az okok!

Sírni támad kedve az embernek, amikor úgy érzi: mindent megtett a hatékony fogyásért, mégsem mennek lefelé a kilók! Ha valóban betartjuk a szabályokat, rejtett okai is lehetnek a problémának.

2011.03.11 11:10ma.hu

Nos, ha valóban minden szabályt betartottunk, de mégsem fogyunk, annak egyéb okai is lehetnek. Így például a kevés alvás.

Kevés alvás és stressz

Ha késő estig fenn vagyunk, netán esti munka közben még valami rágcsálnivalót is magunk mellé veszünk, kész a baj.

Az alvás hiánya nem segíti a fogyást, a
hormonok, melyek az étvágyat befolyásolják, átveszik az uralmat, csak még éhesebbek leszünk, ráadásul sok esetben úgy érezhetjük, nem ettük tele magunkat.

Stresszhelyzetben szervezetünk túlélő üzemmódba kapcsol. A "stressz hormon", a kortizol növeli az étvágyat, és általában ilyenkor magas kalóriatartalmú ételeket választunk.

Antidepresszánsok és egyéb gyógyszerek

Az antidepresszáns gyógyszerek egyik sajnálatos mellékhatása a hízás. Amennyiben valaki ilyet szed, konzultáljon orvosával.

Az is előfordulhat azonban, hogy a gyógyszerek hatására az illető jobban érzi magát, ezért étvágya is megnő, és egyre többet eszik. Egyes, gyulladás elleni gyógyszerek is okozhatnak súlygyarapodást. Ilyen például a Prednisone tabletta, mely étvágystimuláló is.

Persze az adag erősségétől és a szedési időtől is függ, hogy ki mennyire hízik tőle. A skizofréniára, bipoláris zavarra, a migrénre -, magas vérnyomásra-, és cukorbetegségre szedett gyógyszerek között is fellelhető olyan, amely hízást okoz.

Pajzsmirigy-probléma

Aki pajzsmirigy-alulműködéssel küzd, hízás előfordul nála. Emellett fáradtnak, gyengének érzi magát az ember, az anyagcseréje lelassul, ezért is következik be a kilók felszaladása.

Menopauza?

A változó korban levő nők sokszor a menopauzát okolják a súlygyarapodásért, ám nem feltétlenül a hormonszint változása okozza a gondot.

Az öregedés lassítja az anyagcserét is, tehát kevesebb kalóriát égetünk, de bármilyen egyéb életmódbeli váltás is szerepet játszhat benne. Azt már befolyásolhatja a menopauza, hogy hová szedünk fel felesleget.

Cushing szindróma

A szervezetben a kortikoszteroidok túlzott mennyiségéből ered. Betegség, amely hízást okoz, valamint arc és a nyak kivörösödését, de túlzott szőrnövekedést is.

PCOS szindróma


A PCOS jelentése policisztás ovárium szindróma. Az elnevezés a petefészek (ovarium) betegségére utal. A hormonrendszerben zavar keletkezik, de hosszú időn át alakul ki a betegség.

A bőr pattanásos lesz, a menzesz rendszertelen lehet, apró ciszták alakulhatnak ki a petefészekben, a vérben emelkedik az inzulinszint. A szőrzet megnövekszik a testen, és az elhízás mellett hajhullás is jelentkezhet.

Leálltam a dohányzással...

...ami nagyon helyes dolog, ám azzal minden egykori dohányosnak számolnia kell, hogy hízni fog. A nikotin korábban elvette az étvágyát, így most előfordulhat "túlevés". Persze meg lehet állni, hogy ne evéssel kompenzáljunk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.