A későbbi elhízást is meghatározza...

Kellemetlen, ha már az anyaméhben hambi-illatot éreztünk

Friss kutatások szerint későbbi ízlésünket már az anyaméhben meghatározzák azok az ízek és illatok, amiket ott észlelünk.

2011.05.12 19:00medipress.hu

A második és harmadik trimeszter során a magzat naponta egy liter magzatvizet nyel, miközben nyelvén és orrlyukain rohamosan fejlődnek az ízlelő receptorai, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék ízét és szagát érezze.

A magzatvíz ízét pedig az határozza meg, amit az anya fogyasztott. Julie Mennella biológus és csapata kísérlettel is bizonyították, hogy azok a csecsemők, akiknek édesanyja a terhesség vagy a szoptatás során fogyasztott répalét, sokkal szívesebben fogadták el ezt az ízt öthónapos korukban.

De nem csak az ízek szeretete dől el az anyaméhben, hanem már az is, hogy később lesz-e gondunk az elhízással. Stephaie Bayol kutató patkányokon végzett kísérlete során azt figyelte meg, hogy amely rágcsálóknak az anyja vemhesen egészségtelen, hizlaló ételeket fogyasztott, azok később maguk is ezeket az ételeket fogyasztották.

Egy másik vizsgálat során Millie Horodynski, a Michigan Állami Egyetem professzora azt figyelte meg, hogy étkezési szokásainkban nagyban befolyásol az, amit édesanyánktól látunk, illetve az is, hogy a szülő beletörődik-e abba, ha gyermeke válogatós, vagy kitartóan kínál tovább bizonyos ételeket.

„Nagyon szépen működik ez a mechanizmus. Az édesanya és a többi családtag a legjobb minta a gyerek számára, így ő is azt fog enni, amit a többiek szívesen fogyasztanak” – összegezte megfigyeléseit Mennella.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.