Házasság: kell az nekünk?

Több a kutya a reklámokban, mint a gyerek

Több a kutya a reklámokban, mint a gyerek - mondta Szabó Endre, a február 11-e és 20-a között megrendezésre kerülő Házasság Hete rendezvénysorozat egyik képviselője.

2011.02.04 08:00drinfo.hu

Házasság Hete: fontos érték a házasság és a család

„Az emberek nem tudják hogyan kell élni a házasságot. Az autóvezetésnél, ha a vizsgákon átmentünk, megkapjuk a jogosítványt, ami egy bizonyítvány, hogy tudunk vezetni. A házasságnál nincs bizonyítvány, ott nem lehet egy papírra támaszkodni” – mutatott rá Péterfai János, lelkipásztor, a Házasság Hete munkacsoport koordinátora.

A Házasság Világnapját 25 éve ünneplik, a Házasság Hete rendezvénysorozat állomásait négy éve látogathatják az érdeklődők. Idén február 11-e és 20-a között a legalább harminc helyszínen több mint negyven rendezvény hívja fel a figyelmet a házasság és a család fontosságára.

Ezen felül nemcsak a rendezvények számának növekedése miatt különleges az idei év, hanem azért is, mert a kormány is szárnyai alá vette és támogatja a programot.

Péterfai János lelkipásztor, a Házasság Hete munkacsoport koordinátora elmondta: Tony Blair korábbi brit miniszterelnök 14 éve állt a nyilvánosság előtt is a házasság pártjára és hívta föl a figyelmet ennek fontosságára. 2011-től hazánkban is igyekszik a kormány a média káros hatásait ellensúlyozva a jó példát mutatni a fiataloknak.

„A rendezvények célja, hogy a kisebb helyi kezdeményezések megmozgassák az embereket és eljusson mindenkihez: a házasság érték!” – mondta a lelkipásztor.

A programok egyébként főként előadásokból, filmvetítésekből, istentiszteletekből, beszélgetésekből állnak.

„Több a kutya a reklámokban, mint a gyerek”


Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) korábbi elnöke, a Házasság Hete rendezvénysorozat egyik képviselője elmondta: ezek legtöbbször család- és házasságápoló, gyerek-, illetve családi nap jellegű rendezvények, amik megmutatják, hogy a legstabilabb hátteret a házasság biztosítja számunkra.

Felmérések mutatják, hogy a legtöbb gyerek is e szoros kötelékben születik és a középkorú férfiak körében itt a legkevesebb a dohányos és az alkohollal élő.” Valószínűleg a legtöbben az elköteleződéstől félnek és jó példa híján sincs meg a hajlandóság a házasodásra. A médiában, a saját környezetükben is kevés jól működő házasságot látnak, ezért ők maguk sem vágnak bele e nagy vállalkozásba – folytatta Szabó.

„A közhangulat és a média sokkal inkább a családellenes, szingli, karrierista életmódot sugallja. A reklámokban például több a kutya, mint a gyerek” – tette hozzá.

Valószínűleg az is visszatartó erő lehet, hogy a házasságok fele válással végződik, és a nehezedő pénzügyi körülmények sem tesznek jót a fiatalok problémáinak.

„Itt inkább a szemlélettel van a baj, nem akarnak ezzel foglalkozni. Minek a papír? Teszik fel sokan a kérdést” – zárta gondolatait a rendezvény egyik védnöke.

„Nem tudják, hogyan kell élni a házasságot, az magától nem működik. Az autóvezetésnél, ha a vizsgákon átmentünk, megkapjuk a jogosítványt, ami egy bizonyítvány, hogy tudunk vezetni. A házasságnál nincs bizonyítvány, ott nem lehet egy papírra támaszkodni”.

E mellett a média is mindig a rosszat mutatja. Vannak nagyon jó könyvek, amik segíthetnek nekünk, hogyan éljünk boldog házasságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.