...s színész benne minden férfi és nő

A Truman-szindróma létezik: Ön nem egy tévéműsorban él

Elgondolkodott már azon, hogy az élete olyan, mint egy valóságshow, amiben ön a főszereplő? Nos, ezzel nincs egyedül, sokan hiszik még a világon, hogy ők is a Truman Show szereplői. A tudósok csak nemrég óta vizsgálják a Truman szindrómának keresztelt jelenséget.

2008.11.28 16:23medipress.hu

A Truman szindrómás betegek azt hiszik, életük egy hatalmas valóságshow, amelyben körülöttük forog minden.

Az elnevezés egy 1998-ban Jim Carrey főszereplésével készült filmből, a Truman Showból ered, amelyben a hős, Truman Burbank ráébred, hogy kisvárosi élete csak színjáték, ahol rajta kívül mindenki csak szerepet játszik.

Bár a filmben végül minden megoldódik, a valóságban már nem ilyen egyszerű a helyzet. A tudósok szerint ez a betegség remekül illusztrálja, mekkora hatással van a populáris kultúra az emberek mentális állapotára. A Bellevue Kórház pszichiátere Dr. Joel Gold magas is több hasonló beteggel találkozott:

"A betegek közül szinte mindegyik említette a Truman Show című filmet. Ennek ellenére nem biztos, hogy ez egy új jelenség, bár az bizonyos, hogy csak az utóbbi pár évtizedben vált ennyire fontossá az emberek számára a hírnév és a siker."

Dr. Gold találkozott már olyan beteggel is, aki öngyilkosságot kísérelt meg, mert nem volt képes elviselni, hogy egy valóságshowban kell leélnie az életét. Dr. Gold és kollegái 2006 óta közölnek publikációkat a Truman szindrómáról.

Azóta több mint 50 beteget találtak, akiknek hasonló tévképzeteik vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.