A magzat felismeri anyja hangját

Már az anyaméhben kezdetét veszi a nyelvtanulás

Svéd és amerikai kutatók születésük után 30 órával vizsgáltak újszülötteket. A vizsgálatok alapján úgy vélik, az anyanyelv elsajátítása már a méhben kezdetét veszi.

2013.05.10 20:42MTI

Azt már régebben kimutatták a szakemberek, hogy a magzat a méhben töltött utolsó hetei alatt képes felismerni anyja hangját és néhány dallamot. 

Az új vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy ennél jóval többre képesek. A 40 csecsemő között akadt fiú és lány, amerikai és svéd. Mindegyiküknek cumit adtak a szájába, és svéd, illetve angol beszédet hallgattattak velük. 

A kutatók megfigyelései szerint az angol anyanyelvű anyák csecsemői buzgóbban kezdtek cumizni, amikor svéd beszédet hallottak, mint amikor angolul szóltak hozzájuk. Ugyanez történt megfordítva a svéd csecsemőkkel: ők az angol beszéd hallatán kezdtek intenzívebb cumizásba. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az anyanyelvükre és az idegen nyelvre adott különböző reakció azt jelenti, az újszülöttek képesek meghallani a különbséget.
 
Patricia Kuhl, a Washingtoni Egyetem kutatója - akinek szakterülete a tanulási folyamatok és az agyműködés vizsgálata - úgy véli, hogy a nyelvtanulás már a várandósság utolsó heteiben elkezdődik, amikor a magzat hallása már teljesen kifejlődött - adta hírül a The Local című svéd lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.