Náluk tilos a terhességmegszakítás

Ír tervezet az életmentő abortuszról

Régóta várt törvényjavaslatot tett közzé az ír kormány szerdán arról, milyen esetben hajtható végre abortusz a terhes nő életének megmentése céljából. Írországban tilos a terhesség-megszakítás.

2013.05.01 11:44MTI

A tervezet megosztja Enda Kenny miniszterelnök kormányát. Kenny pártjának egyes katolikus konzervatív képviselői elutasítani készülnek a törvényjavaslatot, mivel az engedélyezné a kórházaknak az abortuszt öngyilkos hajlamú vagy öngyilkossággal fenyegetőző nők esetében, ha három orvos hihetőnek nyilvánítja a fenyegetést.
 
Az ír alkotmány tiltja ugyan az abortuszt, de a legfelsőbb bíróság 1992-ben úgy rendelkezett, hogy legálisnak kell azt tekinteni olyan esetekben, amikor a nő életének megmentése a tét. Ennek egyik feltételül szabta a bíróság a hihető öngyilkossági fenyegetést. 

A szerdán nyilvánosságra hozott törvénytervezet ezt a bírósági döntést támogatja. Megfigyelők szerint többhetes vita várható, s módosítást is valószínűnek tartanak. Enda Kenny azt szeretné, ha még a parlamenti ülésszak júliusi berekesztése előtt elfogadnák az új törvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.