Amerikában

A 12. hét a határ a legszigorúbb abortusztörvényben

Amerika legszigorúbb abortuszt korlátozó törvényét fogadta el az arkansas-i törvényhozás. A nemi erőszak és a vérfertőzés következtében történt fogantatás, valamint az anya életét veszélyeztető terhesség és a méhen belüli súlyos rendellenességek esetén persze kivételt tesznek.

2013.03.07 08:46MTI

Az Egyesült Államok legszigorúbb abortuszt korlátozó törvénytervezetét szentesítette szerdán Arkansas állam képviselőháza, amely terhesség 12. hete után az esetek többségében megtiltja a művi vetélés végrehajtását.

A republikánus többségű helyi képviselőház leszavazta Mike Beebe demokrata kormányzónak a törvénytervezettel szemben emelt vétóját. Mivel kedden az ugyancsak republikánus ellenőrzés alatt álló arkansas-i szenátus is leszavazta az állam kormányzójának elutasítását, annak nem maradt más lehetősége, mint hogy aláírja a törvényt.

Az abortuszt korlátozó jogszabály a törvényhozás folyó ülésszakának vége után 90 nappal lép életbe, ami március végére vagy április elejére várható.

Az arkansasi törvényhozás egy héten belül másodszor bírálta felül a kormányzó akaratát és ezt mindkét esetben az abortusz kérdésében tette. Mike Beebe korábban azt a törvénytervezetet is megvétózta, hogy a terhesség 20. hete után ne lehessen a terhességet megszakítani (ami azon a vitatott megállapításon alapul, hogy a magzat ilyen idős korában kezdi érzékelni a fájdalmat).

Mindkét új arkansas-i abortusztörvény kivételt tesz ugyanakkor a nemi erőszak és a vérfertőzés következtében történt fogantatás, valamint az anya életét veszélyeztető terhesség és a méhen belüli súlyos rendellenességek esetén.

Beebe kormányzó szerint mindkét jogszabály ellentmond az amerikai legfelsőbb bíróságnak az úgynevezett Roe vs Wade-ügyben 1973-ban hozott ítéletével, amelynek értelmében mindaddig törvényes lehet az abortusz végrehajtása, amíg a magzat nem válik képessé a méhen kívüli életre, ami szakemberek a 22-24 hetes kort jelenti. Az Amerikai Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) arkansas-i szervezete szerdán bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a két törvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.