Az átlagnál több a nem kívánt terhesség

A katonanők akarják a legkevésbé a terhességet Amerikában

Az amerikai fegyveres erők kötelékében szolgáló nők körében jelentősen magasabb a nem kívánt terhesség aránya, mint a népesség egészét tekintve - állapította meg egy tanulmány.

2013.01.25 13:29MTI

Az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint "a nem kívánt terhesség kétségkívül fontos közegészségügyi probléma mindenki számára, de kiváltképpen az a fegyveres erőknél szolgálók nőkre nézve, mert derékba törheti katonai pályafutásukat". A megállapítást Daniel Grossman, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója tette, aki közreműködött a vizsgálatban.

A tanulmány készítői a témakörben legutóbb, 2008-ban készült felmérés adatait vették alapul. Akkor több mint hétezer, 18 és 44 év közötti, aktív szolgálatot teljesítő nőt kérdeztek meg. Közülük mintegy 800 válaszolta azt, hogy nem kívánt terhességen esett át az előző év folyamán. Az arány több mint tíz százalékos, csaknem kétszer annyi, mint a polgári lakosság átlaga.

A kutatók szerint az okok többrétűek. Egyfelől úgy vélik, hogy védelmi minisztérium, a Pentagon által a szexuális életre előírt szabályok miatti aggály és zavar korlátozhatja az egyenruhát viselő nők hozzáférését fogamzásgátló eszközökhöz. Bár azonos rangúak között engedélyezett a megegyezésen alapuló szex, a nők mégis vonakodnak a kondom igénylésétől, mert attól félnek, hogy azt fogják hinni róluk, hogy megszegik a szabályokat - fejtette ki Vinita Goyal, a Rhode Island-i Brow Egyetem szakértője, aki ugyan nem volt részese a kutatásnak, de a témakörrel foglalkozik.

Másfelől a fegyveres erőkön belül előforduló szexuális visszaélések is belejátszhatnak a nem kívánt terhességek nagy számába. "Léteznek olyan kimutatások, amelyek szerint a katonai szolgálatot teljesítő nők 20-40 százaléka esik áldozatul nemi erőszaknak vagy nemierőszak-kísérletnek pályafutása során, ráadásul a többség nem jelenti az incidenst" - tárta fel Grossman. (A Pentagon összesítése alapján 2011-ben két-három ismertté vált eset jutott minden ezer aktív szolgálatban lévő - férfi és női - katonára.)

Goyal megítélése szerint a nem kívánt terhességek magas aránya érdemben kihat az amerikai csapatok készültségi szintjére és a harci egységek bevethetőségére. A katonai törvények nem engedik abortusz elvégzését a támaszpontokon, kivéve ha nemi erőszakról vagy vérfertőzésről van szó, illetve ha az anya élete veszélyben forog. Terhes nőket nem lehet harci cselekményeket végző egységekbe vezényelni, és ha külföldön szolgálnak, haza kell hívni őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.