Üzenet jelzi a szélütést

Az érthetetlen SMS az agyvérzés első jele

Az összefüggés nélküli beszédről már régóta tudjuk, hogy az agyvérzés egyik első tünete lehet, de úgy tűnik, nem csak a szavak, a szöveges üzenetek is árulkodnak.

2012.12.27 12:24Konrád - ma.hu

Egy frissen elismert új jelenség, a dystextia előre jelezheti, hogy az agy vérellátásával gondok vannak. Egy férfi bevitte 25 éves állapotos feleségét a Brigham and Women’s Hospitalba, miután több érthetetlen SMS-t is kapott tőle a szülés időpontjára vonatkozóan. A kórházban a neurológusok megállapították a stroke-ot és sikerült megmenteni a nő életét.

“A dystextia kifejezést korábban is használták az orvosi irodalomban, olyan esetekben, mikor valakinek az erős migrénes fejfájás miatt, nehezére esett irányítani ujjait a megfelelő gombok lenyomásához” - mondta Dr. Joshua Klein, a kórház ideggyógyásza. Használták olyan esetekben is, mikor egy korábbi agyvérzés miatt a kéz annyira elgyengült, hogy a beteg nem volt képes érthető üzeneteket bepötyögni.

De Dr. Klein szerint ez az első eset, hogy a dystextia olyan beszédzavarra mutatott rá, ami a szélütéses betegek 20-40 százalékánál előfordul. Az érthetetlen üzentek voltak az első felismert jelek, hogy komoly baj van, pedig az asszony a nap folyamán már nehezen tudta kitölteni a megfelelő papírokat a nőgyógyásznál.

Az orvos vélhetően azért nem észlelte a jeleket, mert a nő egy megfázás miatt nagyon rekedten beszélt. “Figyelembe véve, hogy a kommunikáció milyen mértékben tolódik a verbálistól az elektronikusig, fontos, hogy felfigyeljünk arra, ha szeretteink különös, érthetetlen üzeneteket küldenek” - mondta Klein. “Elképzelhető, hogy ez egy agyvérzés, vagy más olyan rendellenesség első jele, ami az agy beszédközpontját érinti”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.