Feleslegesen riogatják a csontkovácshoz járókat?

A nyak kiropogtatása stroke-ot okozhat?

Nem jó ötlet hagyni, hogy a csontkovács a fájdalom enyhítése érdekében kiropogtassa a nyakunkat, ez ugyanis stroke-ot is okozhat - állítja egy új tanulmány. A csontkovácsok szövetsége nem ért egyet.

2012.06.11 14:23ma.hu

Bár a nyak kiropogtatása jólesik, szakértők óva intenek ettől a gyakorlattól, mely az elcsúszott csigolyák visszaigazítására szolgálnak.

A nyak "ropogtatás" és egyéb manipulációk, melyeket a csontkovácsok végeznek, szakemberek szerint egészségügyi problémákat okozhatnak, így stroke-hoz vezethetnek.

Orvosok szerint komoly mellékhatásaik lehetnek ezeknek a kezeléseknek, melyek a nyak és a hát fájdalmát hivatottak enyhíteni, megszüntetni. Véleményük szerint túl nagy a kezelések kockázata.

A csontkovácsokat naponta emberek ezrei keresik fel, hogy "kiropogtatással", masszázzsal, illetve a lágyrészek nyújtásával javítsanak a gerinc torzulás okozta problémákon.

A "ropogtatás" olykor hallható is, ahogyan az ízületi felszínek távolodnak egymástól. Az orvosok a legveszélyesebb mellékhatásnak azt tartják, hogy a nyaki artéria belső felülete is sérülhet, amely stroke kialakulásához vezethet.

A BMJ orvosi szaklapban közzétett vita során elhangzott, hogy a technika "szükségtelen és célszerűtlen".

A szakemberek véleménye szerint tanulmányaik egyértelmű bizonyítékul szolgálnak arra, hogy összefüggés van a neurovaszkuláris sérülés (beleértve a stroke-ot) és a a nyaki "manipuláció" között. Számos páciensnél súlyos szövődmények alakultak ki.

Dr Neil O'Connell, a Brunel egyetem kutatási és rehabilitációs központjának munkatársa elmondta: a legtöbb bejelentett esetben a páciens csontkovácshoz fordult, ahelyett, hogy hátgerincmasszázst vagy fizikoterapeuta segítségét vette volna igénybe, ahol a nyaki manipuláció kevésbé használt.

A szakemberek szerint a nyaki gerinc-manipulációt meg kell szüntetni. Egy tanulmány elemzése szerint a nyaki manipulációt mint önálló kezelést abba kell hagyni, ez ugyanis csak rövidtávon hoz megkönnyebbülést.

A brit csontovácsok fele nem hívja fel a figyelmet a mellékhatásokra, annak ellenére, hogy létezésükre vannak bizonyítékok, hiszen a páciensek egy része elszenvedte őket.

David Cassidy epidemiológus professzor a kanadai Toronto egyetemről azonban elmondta: kételkedik abban, hogy az agyvérzést a nyaki manipuláció okozta.

A nyak fájdalma és a fejfájás ugyanis már korai kele annak, hogy a csigolya artériákkal problémák vannak, ezért fordulnak az emberek csontkovácshoz elsősorban. A már meglevő problémát helytelen a csontkovács tevékenységének eredményére fogni.

A brit csontkovácsok szövetsége úgy reagált: a technika legalább annyira hatékony, mint bármilyen más orvosi kezelés, és jóval biztonságosabb a különféle készítményeknél.

Szóvivőjük hozzátette: a csontkovácsolás vagy kiropraktika kifejezést gyakran rosszul használják nem csontkovácsok által végzett kezelésekre. A tanulmány véleményük szerint feleslegesen riogatja a betegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.