A pitvarfibrilláció növeli a szélütés rizikóját?

Nőknél zavarral nő a stroke esélye?

A szívritmus zavara nagyobb eséllyel növelheti a stroke kockázatát az idősebb nők esetében, mint a férfiaknál - derítette ki egy új tanulmány.

2012.06.04 14:23ma.hu

Nagyobb valószínűséggel növeli a szélütés kockázatát a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavar a nőknél, mint férfiaknál egy új tanulmány szerint.

A felfedezés azt sugallja, hogy az orvosoknak számításba kell venniük a páciens nemét is a kezelés során. A pitvarfibrilláció növeli a vérrögök kialakulásának rizikóját és ezzel a stroke-ét is, ezért esetükben érdemes a megelőzésen gondolkodni.

A svéd Karolinska Intézet és az angol Birminghami egyetem kutatói a BMJ szaklapban ismerették tanulmányukat.

A kutatók 100 ezer, pitvarfibrillációval küzdő páciens bevonásával végezték vizsgálatukat, mely kicsit több, mint 1 évig tartott.

Ez idő alatt a stroke előfordulása 6,2 százalékkal növekedett a nők, és csak 4,2 százalékkal a férfiak esetében. Ha a kutatók egyéb tényezőket is számításba vettek, a nőknek akkor is 18 százalékkal magasabb volt az esélyük a szélütés elszenvedésére, mint az erősebbik nem tagjainak.

Mindanzonáltal az abszolút kockázat mindkét nem esetében alacsony volt. Például a stroke éves aránya 1,9 százalék volt a 65-74 év közötti nőknél, de a férfiaknál szintén alacsonynak bizonyult.

Az is kiderült, hogy a pitvarfibrillációval élő nők nem minden csoportjában volt nagyobb a szélütés kockázata, mint a férfiaknál. A 65 év alatti hölgyek esetében például, akiknek a pitvarfibrilláción kívül nem volt más komoly problémája, nem bizonyult magasabbnak a stroke-kockázat.

"Összességében elmondható, hogy a bár a nők a stroke nagyobb kockázatának vannak kitéve, ha számításba vesszük az életkorbeli és egyéb rizikófaktorok-beli különbségeket is, a fokozott kockázat alacsony - mondta Eva Prescott, a dániai Bispebjerg kórház munkatársa. - Mi több, az abszolút kockázat a fiatalabb nőknél, akiknél nincs jelen más rizikófaktor, alacsony, és nem igényel beavatkozást."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.