Lecsaptak a mendemondára a kutatók
Étel-ital nem függ össze a szívritmuszavarral
A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvar-fibrilláció általában szervi szívbetegség következménye, de már régóta voltak ellentmondó megfigyelések bizonyos ételek vagy italok fogyasztásával kapcsolatos kedvezőtlen vagy kedvező összefüggésekről is.
2011.01.02 08:36MTIA pitvarremegés, fibrilláció a leggyakrabban tapasztalt szabálytalan szívműködés. Régóta folyik a vita arról, hogy van-e valamiféle életmódi jellemző, valamilyen élvezeti szer, például koffeintartalmú ital a ritmuszavar hátterében. Bostonban a Tufts University kutatói Jian Shen vezetésével vizsgálták, hogy a mindennapos táplálkozás során elfogyasztott ételek és italok befolyásolják-e a ritmuszavar keletkezését vagy esetleg képesek-e megszüntetni azt, ha elindult.
A pitvar-fibrilláció hirtelen kezdődő és végző rohamok formájában is előfordul, vagy állandósul. Ennek a ritmuszavarnak igazi veszélye, hogy a ritmusos összehúzódás helyett csak remegő, fibrilláló szívüregben, a pitvarban, illetve az ahhoz kapcsolódó fülcsében a vér megalvad és az alvadékból embólia szakadhat le és úszhat el életfontosságú szervekbe, például az agyba. Ezért igen fontos a pitvar-fibrilláció megelőzése és megfelelő kezelése. A kutatók az amerikai Framingham városka lakóinak vizsgálata során elemezték a ritmuszavar előfordulási gyakoriságát négyéves megfigyelési idő nyomán. A vizsgált csoport átlagos életkora 62 év volt.
A rendszeresen megvizsgált csoportban 4526 egészséges személy volt, és a ritmuszavar a negyedik esztendő végére 296 esetben jelent meg. A munkacsoport a tanulmány résztvevőinek életmódját, táplálkozását igen részletesen megismerte és annak alapján értékelte, hogy a szabálytalan szívműködés milyen étel vagy ital gyakoribb fogyasztásával volt kapcsolatban, összefüggött-e például a kávé, tea vagy alkohol rendszeres ivásával.
A kutatók birtokában lévő adatok az alkohol, a koffein, a táplálkozási rost, valamint a telítetlen zsírsavak halevéssel kapcsolatos fogyasztására vonatkoztak. A statisztikai értékelés tanúsága szerint a vizsgált táplálkozási tényezők és a ritmuszavar között összefüggés nem volt kimutatható - írták az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 13:05 Az Európai Bizottság kész lezárni a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást
- 12:03 John Swinney lesz Skócia következő miniszterelnöke
- 11:01 BKM: 128 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a fővárosi tavaszi nagytakarításon
- 10:34 Érettségi - OH: a történelemmel folytatódott az írásbeli érettségi
- 10:00 Több mint félmilliárd font értékű kokaint foglalt le a Karib-tengeren egy brit hadihajó
- 9:16 Nem is Dani okozta a hétvégi horrorbalesetet?
- 8:17 Fordított állásbörzét tartanak a Pécsi Tudományegyetemen
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06