Lecsaptak a mendemondára a kutatók

Étel-ital nem függ össze a szívritmuszavarral

A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvar-fibrilláció általában szervi szívbetegség következménye, de már régóta voltak ellentmondó megfigyelések bizonyos ételek vagy italok fogyasztásával kapcsolatos kedvezőtlen vagy kedvező összefüggésekről is.

2011.01.02 08:36MTI

A pitvarremegés, fibrilláció a leggyakrabban tapasztalt szabálytalan szívműködés. Régóta folyik a vita arról, hogy van-e valamiféle életmódi jellemző, valamilyen élvezeti szer, például koffeintartalmú ital a ritmuszavar hátterében. Bostonban a Tufts University kutatói Jian Shen vezetésével vizsgálták, hogy a mindennapos táplálkozás során elfogyasztott ételek és italok befolyásolják-e a ritmuszavar keletkezését vagy esetleg képesek-e megszüntetni azt, ha elindult.

A pitvar-fibrilláció hirtelen kezdődő és végző rohamok formájában is előfordul, vagy állandósul. Ennek a ritmuszavarnak igazi veszélye, hogy a ritmusos összehúzódás helyett csak remegő, fibrilláló szívüregben, a pitvarban, illetve az ahhoz kapcsolódó fülcsében a vér megalvad és az alvadékból embólia szakadhat le és úszhat el életfontosságú szervekbe, például az agyba. Ezért igen fontos a pitvar-fibrilláció megelőzése és megfelelő kezelése. A kutatók az amerikai Framingham városka lakóinak vizsgálata során elemezték a ritmuszavar előfordulási gyakoriságát négyéves megfigyelési idő nyomán. A vizsgált csoport átlagos életkora 62 év volt.

A rendszeresen megvizsgált csoportban 4526 egészséges személy volt, és a ritmuszavar a negyedik esztendő végére 296 esetben jelent meg. A munkacsoport a tanulmány résztvevőinek életmódját, táplálkozását igen részletesen megismerte és annak alapján értékelte, hogy a szabálytalan szívműködés milyen étel vagy ital gyakoribb fogyasztásával volt kapcsolatban, összefüggött-e például a kávé, tea vagy alkohol rendszeres ivásával.


A kutatók birtokában lévő adatok az alkohol, a koffein, a táplálkozási rost, valamint a telítetlen zsírsavak halevéssel kapcsolatos fogyasztására vonatkoztak. A statisztikai értékelés tanúsága szerint a vizsgált táplálkozási tényezők és a ritmuszavar között összefüggés nem volt kimutatható - írták az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.