A fahéj illatát mindenki felismeri

Szívet melengető téli fűszerek- 6. rész

A karácsonyi hangulat felidézésének leghatásosabb módja a karácsonyi illatok "bevetése". A narancs, fahéj, csokoládé illatkeverékétől mindenkiben felidéződnek a kedves karácsonyi emlékek. ezek közül most a fahéjat mutatjuk be!

2010.12.20 09:00ma.hu

Igazi karácsonyi fűszerünk a fahéj. Őrölve a karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen összetevője. Ezen kívül még almáslepény, rétes, piskótatészta, zsírban sült fánkok, rizsételek, gyümölcslevesek, különféle desszertek, gyümölcssaláták kedvelt ízesítője.

A fahéjport ajánlatos közvetlenül a tálalás előtt az ételhez adni, mivel a főzés során egy kicsit megkeseredhet. Az őrölt fahéj konyhai mennyiségben nem okoz gondot, nagy adagban viszont allergiás tüneteket okozhat. Egészben befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, gyümölcssaláták, forraltbor, fűszeres italok, elengedhetetlen fűszere.

Használják még szárnyas- és bárányételek ízesítésére. Aszaltszilvás pulyka készítésekor a szilvát hempergetik meg az őrölt fahéjban. Az utóbbi időkben különféle teák, rágók cukorkák is készülnek fahéj felhasználásával.

Süteményekhez, tortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. Mindkét fajta, az igazi fahéj és a cassia is hatékony antiszeptikus illóolajokban gazdag, melyek segítenek az ételek tartósításában. A fahéj kiválóan harmonizál a gyömbérrel, köménnyel, szegfűszeggel, vaníliával, kurkumával és szerecsendió.

A fahéj alapja a számtalan fűszerkészítménynek, köztük a klasszikus francia fűszerkeveréknek. A fehéj Mexikóban is igen nagy népszerűségnek örvend. Indiában általában egészben használják.

A kérget forró olajban sütik, amíg ki nem tekeredik (ez nagyon fontos ahhoz, hogy az ízek kiszabadulhassanak), majd lehűtik a többi alapanyag hozzáadásával, mint amilyen a paradicsom, hagyma, vagy a joghurt. Kínában és Indiában a Cinnamomum cassia és Cinnamomum loureirii virágzás után röviddel leszedett éretlen termését, az úgynevezett "fahéj rügy-et" is felhasználják, amely leginkább a szegfűszeghez hasonlít.

A rügyek azonban kevésbé aromásak, mint a kéreg anyaga, illatuk enyhe, édeskés csípős ízűek. Egészben és finomra őrölve ételek ízesítésére használják.

A fűszer a babérfélék családjába tartozó fahéjfa szárított kérge, a 10-15 méter magasra növő fa fiatal ágainak kérgéből lehántással, majd őrléssel készítik a fahéj néven ismert fűszert.

Kellemesen édes aromája finom, mégis intenzív, íze igen jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős. A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben tároljuk.

Tulajdonságai: melegít, élénkíti a vérkeringést, lázcsillapító, vérnyomás-csökkentő, serkenti az emésztést, étvágygerjesztő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, élénkítő hatású. Aromája finoman édes, fás. Hatása az egészségre: néhány csepp fahéjolajat forró vízbe cseppentve légúti megbetegedésekkor jótékony hatású inhalációs fürdőt kapunk.

A fahéj kérgének darabjai segítenek hasmenés, hányinger, vírusos gyomorfertőzés, magas vérnyomás és ízületi panaszok esetén.

Fajtái

A Cinnamomum zeylanicum (valódi fahéj) a kassziától különböző, jobb minőségű, aromásabb, amely Sri Lanka (korábban Ceylon) szigetéről származik. A portugálok 1505-ben ezért a fűszerért foglalták el a szigetet. A hollandok 1636 ban kiűzték a portugálokat és elkezdték az eddig vadon élő fa termesztését.

Ezekben az időkben a Holland Kelet-indiai Társaság kereskedelmében a fahéj volt a legjövedelmezőbb fűszer. A fahéj a szomszédos indiai Malabar parton, Myanmar-on (Burmán) is honos, ezen kívül fűszer előállítás céljából Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában is termesztik.

Egyéb fahéj fajtákat találhatunk még Vietnámban és Kínában is.

A Kasszia (Cinnamomum cassia) - egy közeli rokon Malaysiából és Indonéziából, melyet az FDA engedélyével, mint fahéjat árulnak az USA-ban.

Ez egy sötét, vörösesbarna változat, amely csípősebb, kevésbé jóízű, mint a fahéj. Körülbelül 1 - 2 százaléknyi olajat tartalmaz. Kérgét csokoládék, likőrök készítéséhez és főzésre használják.

A dél-európai emberek jobban kedvelik, mint a fahéjat. A Kínából származó kasszia kevésbé aromás, összehasonlítva a vietnámi és indonéz fajtákkal.

Egyszerű fahéjas sütemény

Hozzávalók

- 3 tojás, - ¾ csésze cukor, - 1 csésze liszt, - 2 teáskanál sütőpor, - 1 evőkanál fahéj, - 75 gramm margarin vagy vaj, - 1 dl víz.

Elkészítés

Kenjünk és lisztezzünk ki egy kerek sütőformát. Verjük fel a tojásokat a cukorral világossárgára és nagyon sűrűre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, és adjuk a tojásos keverékhez.

Forraljuk fel a vizet és a vajat, majd adjuk a tésztához, és keverjük jól össze. Öntsük az egészet az előkészített sütőformába.

Ízlés szerint megszórhatjuk mandulával, gyümölccsel. Süssük a sütő alsó rácsán nagyjából 45 percig, 180 fokos melegben. Hagyjuk 5 percig hűlni, majd vegyük ki a formából.

Tipp

A süteményt kenyérsütő formában is elkészíthetjük, de ebben az esetben egy kicsit több lisztet használjunk hozzá.

Fahéjas muffin

Hozzávalók:

Hozzávalók 12 darabhoz: 12,5 dkg vaj 3 savanykás alma 12,5 dkg cukor 25 dkg liszt fél csomag sütőpor 2 teáskanál őrölt fahéj 2 tojás fél dl tej

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffin formát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.

Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

A masszát a muffin formába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.

Mézes fahéjas praliné recept

Hozzávalók:

20 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál sózatlan vaj, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál rum, 1 teáskanál fahéj, egy csipet kardamom, bonbonpapír

A csokoládét, a vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd hozzáadjuk a rumot és a fahéjat.

A csokis masszát lehűtjük, és falatnyi golyókat formálunk belőlük, mindegyiket egy-egy bonbon papírba tesszük, végül megszórjuk őket őrölt kardamommal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.