Segít a vérhígítás?

A szívritmuszavar kezelése csökkentheti az elbutulás kockázatát

A szélütést túlélő emberek pitvari fibrillációjának kezelése segíthet megelőzni a demencia kialakulását.

2011.03.09 21:53ma.hu

A metaelemzésben 15 korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyekbe összesen 50 ezer páciens adatai kerültek be. Kiderült, hogy amennyiben szélütése, valamint pitvari fibrillációja is volt valakinek, 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki nála demencia a későbbiekben - idézte brit kutatók megállapítását kedden a BBC hírportálja.

A pitvari fibrilláció a szívritmuszavar leggyakoribb formája, bár önmagában általában nem jelent életveszélyt, növeli a szélütés előfordulásának kockázatát. E kockázat csökkentése érdekében gyakran adnak vérhígító gyógyszert az érintett pácienseknek. A Kelet-Angliai Egyetem munkatársainak mostani tanulmánya arra utal, hogy a pitvari fibrilláció megfelelő kezelése egyúttal a demencia kockázatát is csökkenti.

Az elemzés szerint a szélütésen átesett, ugyanakkor pitvari fibrillációval élő emberek mintegy negyedénél alakult ki a követés során demencia, ez csaknem két és félszer gyakoribb azokhoz a túlélőkhöz képest, akiknek nem volt szívritmuszavara.

Mint Phyo Kyaw kutatásvezető elmondta, eredményeik segíthetnek abban, hogy olyan lehetséges kezelési módokat találjanak, melyekkel késleltethetik vagy megelőzhetik a demencia kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.