23 milliárd fontot "felejtenek"

Emelkednek a demencia okozta költségek Nagy-Britanniában

A demencia 23 milliárd fontba (mintegy 7100 milliárd forintba) kerül évente Nagy-Britanniának, nagyobb összegbe, mint a rák és a szívbetegségek együttesen. A szellemi leépülésben szenvedők száma várhatóan 20 százalékkal, 1 millió fölé emelkedik 2025-re - közölték szakértők szerdán.

2010.02.03 18:50MTI

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak az Alzheimer's Research Trust (ART) számára készített tanulmányából kiderül, hogy a demenciában szenvedők - főként idős emberek - gondozási költsége sokkal magasabb, mint korábban hitték, miközben a demencia csupán töredékét kapja a más fontos betegségekre szánt összegnek. "A jelentés azt mutatja, hogy a demencia a XXI. század legnagyobb egészségügyi kihívása" - tudatta a tanulmánnyal egyidejűleg megjelent közleményében Rebecca Wood, az ART vezérigazgatója, aki több kutatásra szólított fel a szellemi leépüléssel járó betegség területén.

A demencia mintegy 35 millió embert érint világszerte, leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. Ez az esetszám várhatóan 20 évente megduplázódik a világon, 2030-ra elérheti a 66 milliót, 2050-re pedig a 115 milliót. Az öregedő népesség miatt az előrejelzések szerint drámaian emelkedik a költség, melyet a betegséggel való küzdelemre kell fordítani. A szerdai jelentés a demenciában szenvedő britek számát jelenleg 822 ezerre teszi, 2025-re pedig 1 millió fölé prognosztizálja.

A demencia kutatására a kormány és a jótékonysági szervezetek együttesen 50 millió fontot költenek évente, míg rákkutatásra 590 millió, a szívbetegségek kutatására pedig 169 millió fontot. Alastair Gray, a jelentés szerzője úgy véli, a támogatási összegek és a valós gazdasági terhek közötti ellentmondás a közfelfogásban keresendő, mert az emberek úgy látják, a rák és a szívbetegség sikeresen kezelhető.

A demenciára ezzel szemben nincs gyógymód, elkerülhetetlennek tűnik. "A hatékony kezelések hiánya azonban minden bizonnyal a kutatási erőfeszítések növelésére érv, nem a csökkentésére" - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.