Stroke-ot okozhat a szülők válása

Nagy veszélyben a csonka családban felnövő férfiak

Azoknál a felnőtt férfikanál, akiknek még 18 éves koruk előtt elváltak a szülei, sokkal nagyobb a stroke esélye, állítják kanadai kutatók.

2012.09.18 12:58Konrád - ma.hu
freedigitalphotos.net

Az International Journal of Stroke magazinban megjelenő tanulmány szerint ugyanakkor az elvált szülők lányai nincsenek nagyobb veszélyben. Esme Fuller-Thomson, a Toronto Egyetemről és szerzőtársa, Angela Dalton szerint aggodalomra ad okot az erős összefüggés a stroke és azok között a férfiak között, akinek szülei elváltak.

“Ez különösen azért zavarba ejtő, mert a felmérésből kizártuk azokat a személyeket, akik bármiféle családon belüli erőszaknak voltak kitéve”  - áll Dalton nyilatkozatában. “Úgy véltük, hogy a szülők válása és a stroke közötti kapcsolat olyan tényezőkre vezethető vissza, mint az elvált szülők gyerekeinél előforduló kockázatosabb egészségügyi magatartás vagy az alacsonyabb szocioökonómiai státusz”.

Ugyanakkor a kutatók figyelembe vették a stroke összes rizikófaktorát: a kort, a rasszt, a végzettséget, az egészségügyi magatartások - dohányzás, testedzés, túlsúly és alkoholfogyasztás - a szociális támogatást, és az egészségbiztosítást. “Még ezeket a faktorokat figyelembe véve is a válás háromszorosára növelte a stroke kockázatát a férfiaknál” - mondta Dalton.

A kutatók nem tudják megmondani, miért van háromszor nagyobb esélye a stroke-kialakulásának az elvált szülők fiainál, de az egyik lehetőség lehet a test - a stresszhez kapcsolódó hormon - kortizol szabályozása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.