A tudatalatti figyelmeztet, de nem hallgatunk rá

Esküvő előtti para: a válás első jele

Az esküvő előtti bizonytalanság rossz előjel lehet a házasságra nézve, állítja egy friss tanulmány.

2012.09.16 10:03Konrád - ma.hu

A University of California kutatói négyéves kutatásuk eredményét tették közzé, amely 464 ifjú pár részvételével zajlott. Mint kiderült, azok az emberek, akikben az esküvő előtt kétségek merültek fel, kevésbé elégedettek a friggyel, ráadásul a bizonytalan nőknél két és félszer nagyobb az esély, hogy beadják a válókeresetet.

„A kérdés az: volt bármikor is kételye vagy bizonytalanság-érzése az esküvő előtt? Egyszerű igen vagy nem a válasz” - mondta el Justin Lavner, a kutatócsoport vezetője. “De sajnos az nem derül ki, hogy a kételyek a partnerrel vagy általánosságban a házassággal kapcsolatban merültek fel. Ha a párunkkal, vagy magával  kapcsolattal szemben merülnek fel bizonytalanságok, az sokkal rosszabb jel, mintha a házasság intézményével kapcsolatban lennének aggályaink”.

A friss házasok közül a férfiak 47, míg a nők 38%-a vallotta be, hogy voltak kétségei. A Journal of Family Psychology magazinban megjelent tanulmány szerint ugyan a férfiaknál gyakoribb volt a bizonytalanság érzése, a nők hezitálása sokkal inkább előre jelezte a válást.

A kételkedő nők 19%-a négy év múlva már elvált volt, míg az esküvőt kétségek nélkül vállalók közül csak 8%. A férfiaknál ez az arány 14 és 9%. “Nagyon gyakran, mikor a házasság valamilyen problémáját ecsetelik, azt mondják, olyan dolog eredménye, aminek jeleit már előre látták az esküvő előtt, de nem foglalkoztak vele” - mondja Susan Winters, családjogász.

A 17 éve praktizáló Lubov Stark New yorki ügyvéd szerint nem mindenkinek vannak tudatos kételyei. “Sokan csak idegesek, a tudatalattijuk azt súgja, valami nincs rendben” - mondja Stark. “De ezeket az érzéseket háttérbe szorítja az eljegyzés és az esküvő élménye. Mindenki azt akarja hinni, hogy működni fog”.

A tanulmányban részt vevő párok 36%-a kételyek nélkül fogadott örök hűséget egymásnak. De Lavner figyelmeztet, ez nem jelenti azt, hogy a házasság biztosan a sírig fog tartani. Azoknak a házasságoknak, ahol az esküvő előtt nem éreztek bizonytalanságot a felek, végül mégis válással végződött a 6%-a.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.