Ki akarja tudni, mikor fog meghalni?

Jelzi a korai halált az immunrendszer-teszt?

Egy vérteszt, mely az immunrendszer aktivitásának markere, segíthet az orvosoknak beazonosítani azokat az embereket, akik a korai halál kockázatának vannak kitéve - állítja egy új tanulmány.

2012.06.06 10:15ma.hu

Egy, az immunrendszer aktivitását mérő vérvizsgálat segíthet beazonosítani azokat az embereket, akiknél nagyobb a korai halál kockázata.

A Mayo klinika kutatói közel 16 ezer, 50 év feletti, minnesotai ember immunrendszer-molekuláinak szintjét elemezték, melyeket ún. szabad könnyű láncoknak neveznek.

Kimutatták, hogy azok, akiknél ezek szintje magas volt, 10 százalékkal esélyesebbek voltak arra, hogy 13 éven belül meghaljanak.

Az orvosok gyakran tesztelik a szabad könnyűláncokat, hogy azonosítsák és kezeljék a vérképző rendszer zavarait és ebből fakadó rákos betegségeket, így a limfómát vagy a myeloma multiplexet.

A Mayo Clinic Proceedings-ben közzétett tanulmány azonban az első, amely a szabad könnyű láncok magas szintjét a korai halálozással hozta összefüggésbe - olyan embereknél, akiknél egyébként nem áll fenn semmilyen vérképző rendszer-rendellenesség.

A könnyűláncok általában kötődnek a nehézláncokhoz, hogy fertőzés-ellenes antitesteket alkossanak. A független, "szabad" láncok jelenléte azonban régóta ismert: annak jelei, hogy az immunrendszerrel valami gond van, fertőzés, gyulladás, vagy mindkettő miatt - mondta el a tanulmány szerzője, Vincent Rajkumar hematológus.

A szabad könnyűláncok magasabb szintje megfigyelhető a veseelégtelenséggel élő embereknél, az autoimmun betegséggel küzdőknél, mint amilyen a lupus vagy a rheumatoid arthritis.

Ám ha a kutatók az életkort, a vesefunkciót, vagy a páciens nemét is figyelembe vették, azoknak az esélye a korai halálra még mindig nagyobb volt, akiknél a szabad könnyűláncok szintje legmagasabbnak bizonyult.

A szabad könnyűlánc-szint, úgy tűnik, hatékony előrejelzője lehet a halálnak, bármilyen okból következik is be az: rák, szívbetegség, tüdőbetegség vagy akár diabétesz okán.

A kutatásból nem derül ki, hogy pontosan miért köthetők a szabad könnyűláncok a korai halál kockázatához. Magas szintjük a gyulladás markere lehet, amely kapcsolódhat a szívbetegséghez és számos egyéb egészségügyi problémához.

Ám az is lehetséges, hogy az immunrendszer normálisnak tekinthető, életkorral járó romlásának a jelei - áll a tanulmányban.

Egyelőre az sem világos, hogyan lehet hasznos ez a teszt az összességében egészséges embereknél. Rajkumar és kollégái azt javasolják az orvosoknak, ne használják szűrő eszközként a tesztet, arra azonban most is kiváló lehet, hogy ők maguk lássák, elmulasztottak-e valamit figyelembe venni egy beteg vizsgálatai során.

Neil Blumberg professzor a Rochester egyetemről elmondta: szkeptikus azt illetően, hogy a szabad könnyűlánc-teszt hatékonyabb lehet, mint a jelenleg használatos tesztek, melyek az immunrendszer-funkciót illetve a gyulladás markereket mérik.

A tanulmány szerzői ugyanakkor nem hasonlítják össze a szabad könnyűlánc-vizsgálatokat más tesztekkel. Blumberg véleménye szerint nincs ok azt feltétlezeni, hogy 15 másik teszttel nem egyszerűbb és olcsóbb elvégezni a vizsgálatokat.

Nem hiszi, hogy szükség van további tesztekre, amelyek alapján a doktor azt mondja majd a betegnek: vigyázzon, mert korábban meghalhat; ez nagyjából olyan, mintha a betegnek azt mondanák, le kell fogynia, mozognia kell, kevesebbet kell ennie és megfelelő étrendet kell tartania a gyulladások megelőzése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.