Saját immunrendszerünk erejét használhatjuk!

A rákot majd saját bőrsejtjeink gyógyíthatják?

Haladunk: bőrsejtekből kiindulva sikerült laboratóriumban létrehozni olyan immunsejteket, amelyek felhasználhatók a daganatos sejtek elleni harcban.

2011.11.12 12:00MTI

Az emberi test saját immunrendszere erejének felhasználása új utat nyithat a rák elleni küzdelemben - az angol kutatók eredményét a BBC hírportálja ismertette.

Az elsőként a Gene Therapy című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban az immunrendszer úgynevezett dendritikus sejtjeire összpontosítottak. Ezek a csontvelőben kifejlődő sejtek a fehérvérsejtek mindössze ezredrészét teszik ki, és az elsők között találkoznak a szervezetet megtámadó kórokozókkal, ezért az immunválasz elindításában kulcsszerepet töltenek be.

Éretlen állapotukban ezek a sejtek még nem szakosodnak egy bizonyos típusú ellenségre. Amikor azonban elfognak például egy tumormarkert, feldolgozzák, megsemmisítik és jellemző darabkáit "felmutatják" membránjukon.

Az antigének ilyen "bemutatása" közli az immunrendszer felelős sejtjeivel, hogy milyen típusú sejteket vegyenek célba.

Paul Fairchild, az Oxfordi Őssejt Intézet munkatársa elmondta, hogy kutatócsoportja az őssejt-technológia eredményeit használta fel, amikor páciensek bőréből új dendritikus sejteket hoztak létre.

Utóbbiak a melanoma sejtjei ellen irányuló támadást váltották ki a Melan-A jelű marker felhasználásával.

A laboratóriumi kísérletekben a dendritikus sejtek egyaránt képesek voltak aktiválni az antitesteket gyártó és a ráksejteket ölő immunsejteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.