Specifikus feladata van a regeneráló őssejteknek

Kiderült, mi növeszti újra az ujj végét

Egy új kutatás kimutatta, hogy a specializált felnőtt őssejtek lehetővé teszik az emlősöknek, hogy sérült kéz- illetve lábujjuk végét újranövesszék, ahelyett, hogy egy "univerzális" sejttípus jönne létre a súlyos sérülésre adott válaszként.

2011.08.29 17:00medipress.hu

A Stanford Egyetem kutatói kiderítették, hogy a regeneráló őssejtek szövetspecifikusak, ami azt jelenti, hogy mindegyik valamilyen speciális feladattal rendelkezik, például a csontot, a bőrt, az ínt, az ereket vagy az idegeket állítja helyre.

Az eredmény ellentmond annak az általánosan elfogadott elméletnek, mely szerint a sérült végtagokat pluripotens sejtek regenerálják, vagyis olyan sejtek, amelyek különféle sejttípusokká képesek fejlődni.

Most azonban úgy tűnik, hogy ezeknek a sokoldalú úgynevezett blasztéma sejteknek nincs köze az ujjvégek regenerálódásához.

„Bebizonyítottuk, hogy amiről korábban azt gondolták, hogy blasztéma, az valójában állandó őssejt, amely már specializálódott egy bizonyos típusú szövetté fejlődésre” – számolt be Dr. Irving Weissman.

„Ezzel véget vetettünk az emlősök végtagregenerációjával kapcsolatos ellentmondásnak.”
Az egerek és egyes emberek képesek újranöveszteni kéz- illetve lábujjuk sérült végét.

A Stanford kutatói a Nature augusztus 24-i számában közzétett kísérletükben fluoreszkáló színekkel jelölték meg az egyes szöveteket az egerekben, majd lemetszettek egy kis darabot az állatok lábujjából. Három hónapig figyelték a szövet regenerálódását.

Kiderült, hogy az egyes szövetekből csak ugyanolyan típusú szövet fejlődhet ki. A meglepő eredmény ellenére azonban a kutatók azt remélik, hogy a felfedezés elősegítheti a szövetregeneráció javítását az emberekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.