Begyógyul a Föld sebe?

Az évszázad közepére regenerálódhat az ózonréteg

A Földet védő ózonréteg nem vékonyodik tovább, és nagyrészt regenerálódhat a XXI. század közepére, köszönhetően az ártalmas vegyi anyagok betiltásának.

2010.09.17 14:49MTI

Az ENSZ tudósainak csütörtöki beszámolója szerint az ózonréteg védelméről szóló 1987-es egyezmény - amely kiiktatta a hűtőknél és az aeroszolos spraykben használ CFC-gázokat - sikeresnek bizonyult.

Az ózonréteg természetes szűrőként óv a Nap káros ultraviola sugárzásától, ezáltal pedig a leégéstől, a hályog kialakulásától és a bőrráktól, de gátolja a növényvilág roncsolódását is - emlékeztettek. Megfigyelések a múlt század hetvenes éveiben rögzítették először az ózonréteg elvékonyodását, az aggodalmak a nyolcvanas években hágtak a tetőpontra, amikor rájöttek, a CFC-gázok okozzák a bajt. A montreali egyezményhez végül 196 ország csatlakozott.

A szerződés megóvott bennünket az ózon fogyatkozásától az utóbbi évtizedekben - hangsúlyozta a meteorológiai világszervezet kutatási vezetője.

"Az ózon - beleértve a sarkvidékeket is - nem fogyatkozik tovább, de még nem is hízik" - jegyezte meg Len Barrie. Tudósok várakozása szerint a sztratoszférában lévő ózonréteg 2045 és 2060 között, vagyis a korábban becsültnél árnyalatnyival korábban nyeri vissza 1980-as szintjét.

A Déli-sarknál megfigyelt "ózonlyuk" - amelynek mérete változó, épp ezért alapos megfigyelés alatt tartják - azonban még tovább megmaradhat, és talán az éghajlatváltozás is súlyosbíthatja állapotát.

Barrie az ózon csütörtöki világnapja alkalmából beszámolt arról, hogy a szakemberek kutatják az összetett kölcsönhatásokat az ózonréteg fogyatkozása és a globális felmelegedés között.

Az üvegházgázok között nyilvántartott CFS-gázok kizárása "alapvető hozzájárulást jelentettek az éghajlatváltozás csökkentésében", évente 10 gigatonna kibocsátást spóroltak meg - állapították meg jelentésükben az ENSZ tudósai.

Ugyanakkor az ózonrétegre káros vegyi anyagok kiváltására használt HCFC- és HFC-gázok szintén üvegházhatásúnak minősülnek.

A HFC-csoportba tartozó anyagok 14 ezerszer erősebbek a szén-dioxidnál, amelyre a legtöbb figyelem hárul az éghajlatváltozás elleni nemzetközi küzdelemben.

Az ENSZ ügynökségei szerint a HFC-kibocsátás ráadásul évente nyolc százalékkal bővül, ez azt jelenti, hogy a felmelegedés elleni küzdelem újabb lehetséges frontján kell síkra szállni - vélekedtek a szakemberek.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.