Tippek, ha a nap nyomot hagyott rajtad

Regenerálódj! Ha a nyár megviselte a hajad és a bőröd

Összegyűjtöttük azokat a szépségtippeket, melyeket az utolsó nyári napokon is bevethetsz, hisz lassan véget ér a forróság és neked is ideje regenerálódni.

2010.08.27 16:00ma.hu

A nap és a víz bizony megviseli még a legápoltabb hajat és bőrt is,ezért ilyenkor szeptember felé nem ár egy kis odafigyelés.

Ha a nyár megviselte a bőröd…

Napbarnított bőröd kiszáradt, és hidratálás után kiált? A bűnös a magas hőmérséklet, a kánikula, de akár még a légkondicionáló is felelőssé tehető. Ezek a körülmények mind károsítják a bőr természetes egyensúlyát, emiatt veszítheti el egészséges fényét.

Valamennyi bőrtípus számára elengedhetetlen az alapos tisztítás, tonizálás, valamint a hidratálás, és ez a nyár végén különösen nagy hangsúlyt kap. Legalább naponta háromszor mosd meg az arcod, de a forró napokon ajánlatos enyhébb arclemosókat használni az arctisztító tejek helyett.

Ha mindenáron ragaszkodsz az arctisztító tejhez, a készítményt kombináld mandulás arckrémmel és rózsavízzel, ezekben olyan hatóanyagok vannak, amelyek a tisztítást kiegyensúlyozottabbá teszik.

A hidratálást sem szabad elhanyagolni, bár ilyenkor egy könnyebb, olajmentes hidratáló jobban visszaállítja a bőr szerkezetét, mint egy zsírosabb formula.

A felvitele előtt alkalmazz normál vagy szárazz bőre való tonikot, vagy ha zsíros, pattanásos a bőröd, jöhet egy pórusösszehúzó készítmény, közvetlenül a tisztítás után.

Az arcbőr fokozott ápolásra, kezelésre, sőt kényeztetésre szorul nyár végén. Erre ceramidtartalmú, lipo-hidroxy anyagokat tartalmazó hidratáló és tápláló arctejek, testápolók ajánlottak. Az arckrémek közül szintén a ceramidtartalmú, multivitaminos, esszenciális ásványi sókat tartalmazó, E-vitamin-tartalmú frissítőzseléket, hidratáló krémeket kell használni. Miután a nyári sokkot kiheverte bőrünk, készülhetünk a másik végletre: az egyre hidegebbre forduló időre.

Egyrészt érdemes bőrerősítő vitaminkúrába fogni, másrészt kihasználni az őszi gyümölcsöket, amelyek közül különösen a szőlő nagy barátja a bőrnek és a hajnak. Ezenkívül szerezzünk be tápláló, nem zsíros krémeket az átmenetre.

Körmeink ápolása

A köröm is töredező, fénye vesztett. A kézápoló szerek a köröm ápolására is hasznosak. Az olajtartalmú lakklemosó szerek, továbbá a köröm kezelésére, erősítésére szolgáló oldatok, krémek, zselék mind azt a fontos célt szolgálják, hogy a befőzéstől, házimunkától is megviselt kezek, körmök jó állapotúak maradjanak.

Hajunk védelme Kétség nem fér hozzá, a nap a hajunk egyik legádázabb ellensége lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek, mivel az erős sugarak valósággal kiszipolyozzák a nedvességet a tincsekből, így azok töredezetté és szárazzá válnak.

Mivel sokunknak festett a haja, a száraz fürtök egész évben jellemzőek lehetnek, viszont a nyár fokozza ezeket a tüneteket, így a frizuránk inkább hasonlíthat egy szénboglyára, semmint egy káprázatos hajkoronára.

A következő tanácsokkal leszámolhatsz a nyár végi hajbajokkal! A gondokat már azzal is orvosolod, ha olyan kondicionálót választasz, amelyet nem kell kiöblíteni, így a haj védettsége egész napra biztosított. Ha a hajad színezett, fontos, hogy kifejezetten festett hajra való samponnal mosd meg, mert a forróság még jobban igénybe vette a már amúgy is károsított tincseket, vagy válassz olyan terméket, amelynek alacsony pH értéke. Ideális esetben a speciális samponok fokozni tudják a festett haj ragyogását. Igyekezz elkerülni az olyan készítményeket, amelyekben a citrom összetevőként szerepel, mert ez fehérítő hatóanyagként is funkcionálhat.

A nyár elmúltával a frizura érdekében a táplálkozásra is oda kell figyelni: egyél omega-3 zsírsavban gazdag ételeket, például halat és lenmag olajat, mert ezek mind a hajszálak jótevői.

Egy bizarr, ám annál hasznosabb tanács szerint azzal is ápolod a sörényed, ha bevonod majonézzel vagy olívaolajjal. Kend rá a hajadra, tekerj a fejedre egy törülközőt, és pihenj tíz percig, vagy ha jól esik, még tovább.

Aztán mosd meg a hajad gyógynövényes samponnal, így a nyár által megviselt fürtjeid új erőre kapnak.

A nyár nyomai

A nyár elmúltával a bőrápolásban elsődleges célunk napsütötte színünk megőrzése. Arról se feledkezzünk meg, hogy közben felkészüljünk a télre! Ne legyenek illúzióink: mesterséges segítség vagy igen gyakori karibi nyaralás nélkül a megszerzett barnaságot nem lehet hosszú távon megőrizni.

Ennek oka, hogy azt a bizonyos vágyott aranybarna színt a túl nagy mennyiségű fény elleni védekezésként a bőrünk felső rétegébe költöző pigmentsejtektől nyertük, amelyek az erős behatás elmúltával szép lassan visszahúzódnak.

Így a színünket csak szinten tarthatjuk újabb és újabb fényhatással. Erre két dolgot találtak ki: a szoláriumot és az önbarnító krémet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.