Fajok tucatjai menekülhetnek meg

Állati őssejtekkel a veszélyeztetett fajokért

Létrehozták a veszélyeztetett állatfajok testi sejtjeiből származó első őssejteket amerikai kutatók bejelentése szerint: az áttörés segítségével állatok tucatjait menthetik meg a kihalástól.

2011.09.05 23:45MTI

Oliver Ryder, a San Diegó-i állatkert genetikusa, a tanulmány egyik vezetője közleményében hangsúlyozta, hogy az őssejt-technológia bizonyos fokú reményt nyújt azoknak az állatoknak a megmentésére is, amelyek már teljesen kiszorultak életterükről.
   
Ilyen állat például az északi fehér orrszarvú, egyike a két első állatnak, amelynek őssejtjei bekerültek az új bankba. Ebből az állatból mindössze hét példány maradt meg, valamennyi fogságban él, közülük kettő a San Diegó-i állatkertben. Ezen kívül a mandrill (Mandrillus leucophaeus) nevű főemlőstől is hoztak létre őssejteket. A mandrill fogságban gyakran szenved diabéteszben, így tanulmányozható rajta a számos embert érintő betegség.
   
Ryder csoportja korábban több mint 800 állatfaj bőrsejtjeit és más szöveteit gyűjtötte össze, és tárolta fagyasztva. 2006-ban vették fel a kapcsolatot Jeanne Loring professzorral, a La Jolla melletti Scripps Kutatóintézet munkatársával, akivel megegyeztek arról, hogy létrehoznak egy őssejtek előállítására és tárolására alkalmas biobankot.
   
Mostanra kellően fejlett lett az a technika, amellyel felnőtt testi sejtekből kiindulva pluripotens őssejteket tudnak előállítani a szakemberek, ezt kezdték el alkalmazni a veszélyeztetett állatok esetében is.
   
Ryder és Loring hosszas kísérletezés után rájött, hogy az orrszarvúnál és a mandrill esetében ugyanazok a gének indították el az átalakulást, mint az emberi sejteknél. A folyamat azonban még nem eléggé hatékony, a kísérletek szerint egyszerre csak néhány őssejt hozható így létre, ám éppen elég ahhoz, hogy megnyílhasson az állati őssejtbank.
   
A tanulmányt a Nature Methods című szakfolyóiratban ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.