Eddig a legyengült immunrendszerűeket támadta

Újabb betegséget okoz a kullancs: DNS-ből derült ki

Kullancs terjesztette új fertőző betegséget azonosítottak svéd tudósok - A szakemberek DNS-vizsgálatok során mutatták ki egy korábban ismeretlen baktérium örökítőanyagát.

2011.10.31 12:00MTI

Kiderült: újabb betegség köszönhető a kullancsnak. DNS-vizsgálatok során mutatták ki svéd szakemberek egy korábban ismeretlen baktérium örökítőanyagát. A minták egy 77 éves férfitól származtak, még 2009-ből.

A jelenlegi ismeretek alapján a baktérium életveszélyes vérváladék-képződéshez vezethet a legyengül immunrendszerrel bíró embereknél.

A göteborgi Sahlgrenska Kórház kutatói előtt eddig hat eset ismert, hármat Svédországban, kettőt Németországból, egyet-egyet pedig Svájcból, illetve Csehországból jeleztek.

A baktérium a candidatus neoehrlichia, a kór a neobetegség nevet kapta. A fertőzés tünetei hasonlítanak az influenzáéhoz: magas, hosszan tartó láz, köhögés, hasmenés, esetenként vérrögképződés és még ájulás is kísérheti.

Az eddig ismert esetekben csak olyan embereket vett le lábáról a baktérium, akiknek legyengült az immunrendszere - mondta Christine Wenneras, a neobetegséget kutató tudósok vezetője.

Az még nem világos, miként érinti a kullancs terjesztette betegség az amúgy teljesen egészséges embereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.