A hölgyek immunrendszere szívósabbnak tűnik

Szó sincs róla, hogy a női a "gyengébb" nem!

Évszázadokon át a gyengébb nemként volt beállítva a női nem - pedig a jelek szerint ha a betegségekkel, fertőzésekkel szembeni harcról van szó, a nők sokkal szívósabbnak bizonyulnak a férfiaknál.

2011.09.29 14:25ma.hu

Nagyon úgy tűnik, hogy az anyatermészet kiválóbb immunrendszerrel látta el a nőket, képessé téve őket kórokozók elhárítására, kivédésére, amelyek a férfiakat ledöntik a lábukról és nehezebben küzdenek meg velük.

Egy tanulmány szerint a "gyengébb nem" genetikailag arra van programozva, hogy jobban helytálljon a fertőzésekkel, a rákkal szemben és harcoljon a betegségek ellen. Az is kiderült, hogy a férfiak, akik rendszeresen panaszkodnak a "férfi-influenza" miatt, nem nagyítják fel a problémát: szenvednek.

A nők valószínűleg az erősebb immunrendszer miatt küzdenek meg jobban a betegséggel - mindennek a biológiai különbség a kulcsa a két nem között. A nőknek van másolata a női X-kromoszómából, míg a férfiaknak csak egy van és egy sokkal kisebb Y kromoszómájuk.

Ez azt jelenti, hogy a nőknek nagyobb hozzáférése van az X-kromoszómába kódolt mikro RNA nevű molekulákhoz. Ezek a pici ribonukleinsav részek az immunrendszer fő szabályozójának számítanak. Az X-kromoszómákban levő mikro RNA-knak szerepe van az immunfunkciókban.

Régóta nem titok, hogy a statisztikák szerint tovább élnek a nők, és sokkal inkább képesek megküzdeni sokkoló eseményekkel, mint a trauma, de a vérmérgezéssel is.

A kutatók szerint mindez az X-kromoszómáknak köszönhető. A nőknek már csak a gyermekek nevelése szempontjából is nagy szükségük van a fertőzésekkel szembeni, nagyobb ellenállásra.

Ez azonban azt is jelenti, hogy az autoimmun betegségekbe könnyebben beleesnek, és jobban szenvedhetnek az influenzától, mint a férfiak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.