A tesztoszteron védelmet nyújt a férfiak számára

Kétszer annyi gyulladást okozó anyagot termelnek a nők immunsejtjei!

A férfiak és a nők sejtjei eltérő módon reagálnak a gyulladásos ingerekre. A férfi sejtekben a foszfolipáz-D enzim kevésbé aktív, mint a nőkben - a kutatók arra következtetnek, hogy a férfi nemi hormonok jelentős mértékben befolyásolják az immunválaszt.

2011.08.01 08:50medipress.hu

Mindezt a Jénai Egyetem gyógyszerészei mutatták ki. Minden a tesztoszteronra vezethető vissza: a férfiak általában izmosabbak, mélyebb a hangjuk és szőrösebbek, ráadásul kevésbé fogékonyak a gyulladásos megbetegedésekre és az allergiára, mint a nők. A Jénai Egyetem kutatói szerint ez is a férfi nemi hormonoknak tudható be.

Dr. Oliver Werz szerint főleg a nőket érintik az olyan betegségek, mint a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör és az asztma, ami egy ideje már ténynek számít, mégsem tudjuk pontosan az eltérés okát.

A FASEB Journal szaklapban közzétett tanulmányban azonban az egyetem gyógyszerészei kimutatták, hogy a nemi hormonok kulcsszerepet játszanak a folyamatban.

A vizsgálatok során kimutatták, hogy a férfiak és a nők sejtjei másképp reagálnak a gyulladásos ingerekre. A nők bizonyos immunsejtjei közel kétszer annyi gyulladást okozó anyagot termelnek, mint a férfiaké.

Kiderült, hogy a férfi sejtekben a foszfolipáz-D enzim aktivitása alacsonyabb, mint a nőkében. Érdekes módon a tesztoszteronnal kezelt női immunsejtekben is csökkent az enzim aktivitása. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi nemi hormonok kulcsszerepet játszanak az immunválasz kialakításában.

Ez egy másik jelenséget is megmagyarázna, nevezetesen azt, hogy a tesztoszteron védelmet nyújt a férfiak számára az arterioszklerózis ellen. Az új eredmények új kezelések és gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet a gyulladásos megbetegedések gyógyítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.